Hatszáz lakóházban esett valamilyen kár Észak-Borsod négy településén

Csaknem hatszáz lakóházban esett valamilyen kár Észak-Borsod négy településén, a legtöbb ház Bánrévén sérült meg, de a szombati vihar nem kímélte Hét, Sajópüspöki és Sajónémeti községet sem.

Rétközi Ferenc, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője vasárnap elmondta: valamennyi területet végigjárták, az eddigi felmérések alapján 570 lakóépület károsodott, és kilenc önkormányzati ingatlanban esett kár.

Példaként említette, hogy van olyan épület – az egyik iskola -, amelynek sorra betörtek az ablakai, ezért teljesen beázott.

Dió nagyságú jégdarabok

 

A helyiek beszámolója szerint dió nagyságú jégdarabok záporoztak, közel fél órán keresztül. Bánrévén egyetlen ház teteje sem maradt épen, fák dőltek az útra, és a termények csaknem egészét a földre verte a vihar. Milliárdos a kár a település polgármestere szerint. Hajdú Gábor, Bánréve polgármestere elmondta: a lakóházak csaknem 90 százaléka megrongálódott, és az ott élők nagy részének nincs biztosítása. A palát teljesen szétverte a jég, amely a cseréptetőkben is sok kárt okozott, a fákat is szinte csupaszra tarolta a vihar.

A Borsod Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője az MR1 Kossuth Rádiónak azt mondta, hogy sok fa és ág az útra dőlt, ez okozta a legtöbb munkát. Rétközi Ferenc hozzátette: Egerből kértek segítséget, hogy minden házat lefóliázzanak. A tűzoltók 5-ös riasztási szintnek megfeleő erőkkel vonultak a helyszínre.

Több településen arról számoltak be a lakók, hogy még a konnektorokból is víz folyt a vihar után. Úgy tudjuk, hogy több házban nincs áram Bánrévén és Putnokon, de az szolgáltató már dolgozik a helyreállításokon.

Szlovákiában a magyar határhoz közel ugyancsak károkat okozott a vihar, a Sajó menti Abafalván több száz ház rongálódott meg.