Az elmúlt hetekben minden eddiginél nagyobb kárt okozott a villám a háztartások elektromos berendezéseiben. Legfeljebb egy 30 éves Junoszty tévé árán, vagy egyáltalán sehogy nem biztosítja a magyarok többsége az ingóságait például villámcsapás esetére.

A szakértők szerint az elektromos kisülések akár egy kilométeres körzetben is kárt tehetnek a gépekben. Meteorológusok szerint júniusban akár minden negyedik napon lehet villámlás hazánk felett. Pedig a mai modern lakásbiztosítások meglepően kedvező árúak ráadásul sokkal fejlettebbek is, hiszen már külön díj megfizetése nélkül is eleve tartalmazzák például a villámcsapás okozta károk fedezetét – olvasható a 25 biztosítóval kapcsolatban álló CLB Biztosítási Alkusz Kft előrejelzésében.

A magyarok átlagosan tízévente nézik át, és frissítik a lakásbiztosításukat – már, akinek van egyáltalán -, de jócskán van olyan is, aki több évtizede nem változtatott a szerződésén. Így aztán nagy meglepetés érheti azokat, akik a lakásukban most elszenvedett viharkárok miatt fordulnak biztosítóhoz. Egy meterológiai károkkal kapcsolatos biztosítói ajánlatokat – 25 szolgáltató kimutatását – vizsgáló elemzés szerint az elmúlt három évben a lakáskárokról szóló bejelentések mintegy 60 százaléka kötődött a viharkárokhoz. A bejelentések között a villámcsapások okozta káresemény áll a második helyen, mintegy 25 százalékkal, 15 százalékot pedig a jégveréssel kapcsolatos esetek tesznek ki.

A CLB Biztosítási Alkusz által készített elemzés rámutat arra, hogy a legnagyobb csalódás azokat éri, akik lakásukat biztosítják, de a benne lévő ingóságokat nem. De azok is rosszul járhatnak, akik mondjuk 30 éve vettek egy Junoszty televíziót, bevetették az akkori biztosításukba és azóta semmit nem változtattak rajta, holott ma már – esetleg – több százezer forintos plazma tévéjük van.
hirdetés

A meteorológiai elemzésekre támaszkodó elemzés szerint évente 350 ezer villámcsapásnál is többet regisztrálnak a meteorológusok az országban. Az ezekből fakadó károk, amelyekért a biztosítók fizetnek is, megközelítik a kétmilliárd forintot. Az elemzés rávilágít arra, hogy villámcsapás szempontjából Magyarország a közepesen veszélyeztetett területek közé tartozik. A legtöbb villám az Északi-középhegységben és a Duna-Tisza-közén csap le.

A villámok leggyakrabban júniusban támadnak, egyes szakértők szerint ebben a hónapban átlagosan minden negyedik napon lehet ilyen légköri jelenség, éppen ezért Németh Péter, a CLB Biztosítási Alkusz Kft. értékesítési és marketing igazgatója biztos benne, hogy tovább növekszik az ebből eredő káresemények száma is. Mint mondta, a megváltozott környezeti kihívások, valamint a biztosítók közti éles piaci verseny kedvezően befolyásolja a biztosítások díjait, valamint a szolgáltatások körét. Szerinte mindenkinek érdemes átnéznie a szerződését, mert a villámlás okozta túlfeszültség tönkre teheti például a tévét, és a számítógépet még akkor is, ha van a házon villámhárító. Egyes szakértők szerint ráadásul a túlfeszültség következtében az elektromos kisülések nem pusztán ott okoznak kárt, ahova becsapnak, hanem akár egy kilométeres körzetben is-írja az index.hu