A Vám- és Pénzügyőrség Észak-magyarországi Regionális Nyomozó Hivatalának munkatársai egy Gyöngyös melletti település közútján ellenőriztek egy helyi lakost akinél nagy mennyiségű illegálisan másolt DVD filmet találtak, amelyet valószínűleg értékesítés céljából szállított.

Az ellenőrzött férfi lakásán megtartott házkutatás során a pénzügyőrök profi módon működő, illegális DVD film illetve zenei anyag előállítására, valamint kereskedelmére utaló számítástechnikai eszközökre, közel 2500 db már előállított DVD film másolatra, DVD lemez nyomtatására speciálisan átalakított nyomtatóra, nagy mennyiségű már előállított – szintén szerzői jogvédelem alatt álló – színes DVD tok borítóra bukkantak.

A helyszínen működő számítógépből kinyert adatok alapján a nyomozók megállapították, hogy az elkövető több közösségi illetve hirdetési oldalon keresztül nagytételben, hosszabb ideje kínálta értékesítésre az általa előállított, szerzői jogvédelem alatt álló filmeket, zenei anyagokat, számítástechnikai programokat.

Több mint 4 milliót ér a lefoglalt filmmásolat

A bűncselekmény kapcsán a film és zenei alkotások előállítóit ért vagyoni hátrány csak a lefoglalt 2500 db DVD film másolat után meghaladja a 4 millió forintot, azonban ezen összeg a lefoglalt nagy kapacitású számítástechnikai eszközök további szakértő vizsgálata után várhatólag a többszörösére emelkedik.

A vámhatóság az előkerült illegális másolatokat, valamint az ahhoz használt számítástechnikai eszközöket lefoglalta, és jelentős vagyoni hátrányt okozó szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított. A bűncselekmény kapcsán az elkövetővel szemben a törvény által kiszabható büntetés a három évig terjedő szabadságvesztést is elérheti.