Csak a Balaton partján legalább 2000 televízión és kivetítőn lehet majd nézni a július 11-én megrendezendő VB döntőt. Ennek oka, hogy a legtöbb szállodában, kávézóban, sörözőben már most az átlagnál nagyobb az asztalfoglalások száma. – nyilatkozta a Magyar Turizmus Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatóságának (RMI) vezetője, Dani Barbara. Mindez elsősorban annak köszönhető, hogy a magyar férfiak egy jelentős része focilázban ég és nem otthon szeretné nézni a döntő mérkőzést. Sokan közülük egy- két napra, család nélkül a Balaton partjára érkeznek majd. A szakértő szerint: sokan Magyar Turizmus Zrt. kampányának hatására jönnek majd ide.

A nyár legjelentősebb médiajelenlétét a foci-világbajnokság idejére összpontosította az RMI. A Balaton régió spotokkal jelenik meg a televíziós közvetítéshez kapcsolódóan az M1-en, és több olyan nyilvános helyen, ahol akár sör mellett is lehet nézni a mérkőzéseket. A balatoni reklámok például láthatók az egyik legnagyobb fővárosi bevásárlóközpontban is. Az óriás

led-falon futó reklámok azt sugallják, hogy a “Balaton – a pályán kívül is telitalálat!”

Dani Barbara szerint: a fociláz rövidebb távon segít abban, hogy a balatoni vállalkozók, rossz időjárás miatti kárát enyhítse. Ugyanakkor hosszabb távon a visszajáró vendégeknek szóló kampányok támogathatják a turizmus fejlődését. Ilyen például az a pecsétgyűjtő akció, amely egészen novemberig tart és arra próbálja rávenni az embereket, hogy többször is látogassanak el a Balaton partjára.

Mint mondta: akár 3 – 4 százalékos forgalomnövekedést generálhat egyes nyári rendezvényeken ez a pecsétgyűjtő akció. A kiemelt fesztiválokat érintő, pecsétgyűjtő füzetben 28 rendezvényre lehet pecsételtetni, ezekből már tíz lezajlott. A 120.000 példányban kiadott füzet kb. egyharmada fogyott már el.

A népszerű füzetbe eddig kb. 30.000 pecsétet nyomtak. Dani Barbara, az RMI vezetője elmondta: a játékszabály szerint 5 pecsétet kell, hogy összegyűjtsön a fesztivállátogató, amelyekért értékes nyeremény jár. A szakértő szerint: az akció elsősorban a visszajáró vendégek körében népszerű. Többnyire a fővárosiak és a Balaton környéki megyék fiataljai gyűjtik a pecséteket. A stemplizők száma várhatóan a következő hónapban megugrik, hiszen most kezdődnek azok a rendezvények, amelyek a rossz idő ellenére is tömegeket vonzanak a tó partjára. Ilyen például a Balaton Sound, vagy a Kékszalag verseny, de ide sorolhatjuk a borfesztiválokat is. – tette hozzá Dani Barbara.