27 alkalommal szervezett világbajnoki versenyt.Isten éltesse Kazi bácsi!

Ma ünnepli 80. születésnapját Kővári Kázmér, a miskolci salakmotoros élet meghatározó alakja.

 

Kazi bácsi, és a salakmotoros világ kapcsolata, 1970-ben kezdődött, amikor a Honvéd Papp József SE felajánlotta a Borsodi Volánnak, hogy a jövőben a közlekedésiek működtessék a szakosztályt. A feladattal a Volán akkori vezetője dr. Valykó István, Kővári Kázmért bízta meg. Egy évig a Honvéd és a Volán közösen működtette a szakosztályt. A Honvéd később mégsem akarta megszüntetni a szakosztályát, ezért Kazi bácsi 1971-ben a nulláról kezdett csapatot építeni a Borsodi Volán számára. Az első esztendő a motorok felújításával, és a felszerelések beszerzésével telt. 1974 és 1981 között az irányítása alatt működő klub mindent megnyert, amit lehetett.

27 alkalommal szervezett világbajnoki versenyt.

Nevéhez kötődik az 1978 és 1997 között megrendezett 19 Miskolc Grand Prix. 1980-ban ennek a versenynek keretében látogatott a borsodi megyeszékhelyre a tizenhatszoros világbajnok Ivan Mauger.

Amikor elhallgattak a motorok a miskolci pályán, még nem lehetett tudni, lesz-e valaha újra verseny a Budai József utcai oválon, csak reménykedhettünk benne. Amikor jött egy új csapat, akik újra élesztették a szakosztályt, megkeresték Kazi bácsit, segítse munkájukat. A felkérésre, természetesen igent mondott, ezért lehet, hogy még most is, 80 évesen ott van a pályán, és tapasztalatával, tanácsaival segíti a Speedway Miskolc munkáját.

40 éves sportszakmai munkája elismeréseként kitüntetést vehetett május 11-én Miskolc Város napján.

http://minap.hu/mivid.php?ext.a22734

A Speedway Miskolc csapata ezúton kíván Boldog Születésnapot Kazi bácsinak!