A tejtermékek 4-6 százalékkal, a kenyér akár tíz százalékkal is többe kerülhet a nyár végére – írja a szombati Magyar Nemzet. A szélsőséges időjárás miatt kisebb és rosszabb minőségű a vártnál a termés, ezért jelentősen emelkedtek tavalyhoz képest a zöldség- és gyümölcsárak – mondta el a lapnak Fórián Zoltán, az Agrár Európa kft. mezőgazdasági és élelmiszeripari tanácsadási üzletág-igazgatója.

Az idén a cseresznye, a meggy, a málna sok helyen már kétszer többe kerül a tavalyinál, és várhatóan a dinnyénél is drágulásra lehet számítani. A sütödék egy része július második felétől számít 10-15 százalékos áremelkedésre, míg a Magyar Pékszövetség szerint körülbelül októbertől és csak 7-10 százalékkal kerül majd többe a legalapvetőbb élelmiszerünk.

Elsősorban az exportárak növekedése áll a tejtermékek árának várható 4-6 százalékos emelése hátterében – mondta az Agromonitor.hu-nak Mélykúti Tibor, az Alföldi Tej Kft. ügyvezető igazgatója. A magasabb árakra már ebben a hónapban számítani lehet, de szeptemberben várhatóan újabb, a mostanihoz hasonló mértékű drágulás is jön majd – olvasható a Magyar Nemzetben.