Bár az adatvédelmi biztosnak az eszakhirnok.hu-hoz eljuttatott állásfoglalása szerint az önkormányzatok által kötött szerződések minden korlátozás nélkül nyilvánosak, másképpen vélekednek erről a miskolci városháza cégeinél. Noha a  Miskolc Holdingtól kapott tájékoztatás szerint minden kötelezően előírt, külső cégekkel kötött szerződéssel kapcsolatos adat olvasható a cég honlapján, nekünk mindössze kettőt sikerült találnunk. Az egyik egy könyvvizsgáló céggel kötött kontraktusról szól, a másik pedig arról, hogy 2010 elején szerződést kötöttek havi több százezer forintért dr. Kormos Sándor ügyvéddel, aki a közbeszerzések lebonyolításával foglalkozik. (Az indoklás szerint a Miskolc Holdingnak nincs jogi osztálya, ezért volt szükség külső szakember felfogadására, nem pedig azért, mert többször elmeszelte volna a céget a Közbeszerzési Döntőbizottság. Erre idáig csak egyszer került sor.)
A cég álláspontja szerint valóban vannak más, élő, külső szerződései a Miskolc Holdingnak, de ezek az értelmezésük szerint nem tartoznak a nyilvánosságra. A példaként feldobott Exacto Kft. is ebbe a kategóriába tartozik a Miskolc Holding szerint. Ez a cég mint közbeszerzési tanácsadó fontos szereplője volt a panelprogram kivitelezőinek kiválasztásában, és részt vett a város intézményei részére kötött, és részben meg nem valósult élelmiszer szállítási tenderek lebonyolításában.
(A végül létrejött szállításokkal kapcsolatban vizsgálódik a rendőrség és több polgári peres eljárás is folyamatban van. Az Exacto lapunk információja szerint később átállt a másik oldalra, és a vitatott tender egyes szállítóinak tanácsadójaként bukkant fel.) A miskolci önkormányzati cégeknél a nyilvánossággal kapcsolatos, nem egységes álláspontjára jellemző, hogy az MVK Zrt.-nél megkeresésünkre közölték, bármit hajlandók megmutatni lapunknak. Ha kipengetjük a másolási díjat, 864 forintot, elolvashatjuk, illetve bemutathatjuk az eszakhirnok.hu olvasóinak azt a 25 tanácsadói szerződést is, amelyek a miskolci közlekedési cég megrendelésére készültek az elmúlt két évben, és amelyekben állítólag izgalmas dolgok olvashatók.