Az országos médiában véget ért a borsodi árvíz, de a valóság más, az árvíz sújtotta területen még vannak gondok, még van munka, még van mit tenni. Ha nem látnánk, el se hinnénk, mi pusztítást végzett a víz, utakban, házakban, lelkekben. A legborzasztóbb látványt az összedőlt házak jelentik, mintha háború sújtotta övezetben járna az ember. A Miskolc melletti Felsőzsolcán állítólag minden elöntött vályogház összedőlt. A megmenekült, épen maradt házak tulajdonosai takarítanak, szivattyúznak, pakolnak, mosnak. Sokak pincéjében még áll a víz, mert a magas talajvízszint miatt nem lehet kiszivattyúzni.

De Borsodban olyat tapasztaltak az emberek, ami mindenképpen érdemes pár szóra. Az egész országból jöttek segíteni idegen emberek, önzetlenül és önfeláldozó módon. Magyarországról szinte mindenhonnan küldtek adományokat és érezhető volt az összefogás. Voltak, akik az elégtelen ellátás ellenére az ország másik végéből érkeztek segíteni – igen, ők rendőrök. De dolgoztak itt vám- és pénzügyőrök, katonák és természetesen tűzoltók is.

A zsolcai polgármestert elmondásuk szerint napokig nem látták a helyi lakosok, de sokkal nagyobb problémát jelentett például, hogy a városban a védekezés nem volt sem megfelelően megszervezve, sem irányítva. Állítólag a segélyeket sem akarták kiosztani, két helyi orvos osztotta ki az ételadományt és segített sok bajbajutott emberen. Úgy tudjuk, az egyik orvos évekkel ezelőtt a város alpolgármestere is volt.

Érdemes levonni a tanulságokat. Most például megy a hülyeség ezerrel, az Auchannak ártérre engedélyt adó hivatal vezetője menesztve, pedig a felsőzsolcaiak elmondása szerint az Auchan nem főbűnös. Igen, a bűnbakkreálás népszerű sport kis hazánkban. De biztos meg lesz indokolva. Szakmailag.

Voltak, akik szerint érdekes, hogy Felsőzsolcán volt árvíz, a Sajó mentén lejjebb fekvő többi településen nem. Miért nem? (Itt kell megjegyeznünk, hogy mi láttunk a településig érő Sajó-tengert Nagycsécsnél, bár a méteres felsőzsolcai vízszintet mindenképpen ki kell vizsgálni.) Jó kérdés, hogy a Sajó alsóbb szakaszain hogy nem volt akkora baj… Hallottunk olyan véleményt, hogy azért, mert az ország másik végéből érkező vízügyesek rosszul rakták a homokzsákot és gyakorlatilag víztározót csináltak Felsőzsolcából. Ezt megerősítheti az a tény, hogy egy munkagéppel egy helyi lakos engedély nélkül átvágta a gátat, mivel a városban a Sajó visszahúzódásakor szemmel láthatóan is sokkal magasabban állt a víz az utcákon, mint a folyó medrében. Ezt az embert kommandósok vitték el, majd elengedték. Az addig mozdulatlan vízszint azonban Felsőzsolcán a gát átvágása után fél-egy métert csökkent! Hogy lehet ez?

Sok a kérdés. Úgy tűnik, az árvíz tovább fog tartani, mint gondolnánk.