A nem egészen másfélezer lakosú Pácinnak van egy alig száz-száztíz méter széles, de csaknem négy kilométer hosszúságú, mintegy 50 hektárnyi vízfelületű tava, amit a kolakán növény lepett el.

A pácini Nagy-Karcsa-tó négyszer akkora, mint a Hámori-tó. Leginkább a belvíz tárolására szolgál, élővilága gazdag, horgásznak belőle és strandolnak benne, üdülnek a partján. Legfőbb vízpótlója az áradó Bodrog, noha attól egy holtág választja el, ami azonban szlovák oldalról feltölthető.
Nemrégiben szlovák oldalról túl sok vizet engedtek bele, a szintje egy métert emelkedett, és elöntötte a pácini üdülőövezet százhúsz ingatlanát. Emellett az áradat magával sodort mintegy ötven tonna kolakánt. Ez a vízben búvárként viselkedő – télen víz alá süllyedő, a vegetációs időben a felszínen lebegő – növény küllemre leginkább aloéra emlékeztet (innen a tudományos neve: stratiotes aloides), igen ritka, de ahol előfordul, ott tömeges. A Nagy-Karcsa tóba sodort tömege három hét múlva elpusztul, lesüllyed, és rothadni kezd.

A tó magyarországi oldalát használó horgászok és üdülőtulajdonosok kérésére Barati Attila, Pácin polgármestere megbeszélést kezdeményezett a tó szlovákiai oldalához tartozó települések polgármestereinek és az ottani horgászegyesület vezetőjének részvételével. A június 14-én tartott tárgyaláson a pácini polgármester, a Sátoraljaújhely székhelyű Elzett Cetra Horgász Egyesület és az ÉKÖVIZIG szakmérnökség vezetője mellett a szlovákiai oldalt Nagy Attila nagykövesdi, Erdey Zoltán örösi polgármester és Bacsó Pál, a Királyhelmeci Horgászegyesület vezetője képviselte. A résztvevők egybehangzóan megállapították, hogy a kolakán Szlovákiából érkezett, s egyetértettek abban, hogy a tóból mechanikus módon kell eltávolítani. Bacsó Pál bejelentette, hogy ehhez a munkához korlátozott mértékben tud segítséget nyújtani. A tanácskozásról készített jegyzőkönyvet eljuttatták dr. Hörcsik Richárdnak, Zemplén országgyűlési képviselőjének, a parlament Európai Ügyek Bizottsága alapító tagjának.

A kolakán eltávolításához Pácin önkormányzata kezdett hozzá, a helyszínre hozatta a tiszai tározók építéséhez használt kanalas exkavátort, egy helyi vállalkozó, Derczó László pedig két teherautójával ingyen szállítja el a rengeteg növényt. De nem győzi a munkát, a tavat napi harminc fordulóval naponta legfeljebb százharminc köbméternyi kolakántól sikerül megfosztani, és az exkavátor bérleti díja napi egymillió forint – tudatta Pácin Község Önkormányzata az Önkormányzati Sajtószolgálaton keresztül.