Számos rendezvény és kulturális program várja az érdeklődőket idén is a Miskolctapolcai Nyár 2010 elnevezésű rendezvénysorozat eseményein.

A programkínálat szinte teljes. Júliusban és augusztusban ingyenes koncertek várják az érdeklődőket a miskolctapolcai Barabits sétányon, de nem maradnak el a belépőjegyes színházi előadások sem. Egyebek mellett a Tihanyi Vándorszínpad, a Dumaszínház, a Pódium Színház, a Kabóca Bábszínház és a Holle Anyó Színház darabjai szórakoztatják majd a közönséget.

A kulturális programok azonban csak egy részét képezik az eseménysorozatnak. Idén ugyanis megrendezik az I. Hejőmenti Fesztivált Miskolctapolcán (július 17-18). Ennek részeként – a Hejő melletti településeket összefogó Hejőmenti Településszövetség szervezésében – Kacsa partyt tartanak majd, amely a gasztronómia kedvelőit csábítja igazán. Lesz kovászosuborka-bemutató, illetve főzőverseny, ahol az egyéni indulók és a jelentkező csapatok két egész pecsenye kacsát kapnak, amelyből a helyszínen bográcsban vagy roston, grillezve kell elkészíteniük az általuk elképzelt ételeket. A zsűri neves gasztronómiai szakemberekből áll majd, akik a nemzetközi előírásoknak megfelelően pontoznak.

Természetesen a miskolctapolcai pincék is készülnek a július közepére szervezett műsor- és programkavalkádra, ahol a Kacsasiratóval a nagyközönség borba fojthatja bánatát. A rendezvény ideje alatt ugyanis 3-4 pince fogadja a szervezett formában és egyénileg a rendezvényről a pincesorra érkező vendégeket. A pincékben a gazdák borkóstolókat és pincelátogatást biztosítanak az érdeklődőknek, akik a borhoz illő és a környékre jellemző ételeket is megkóstolhatják majd.