Miskolcon az árvízi időszakban is adtak ki építési engedélyt víz alá került területre. A borsodi megyeszékhelyen júniusban két nagyáruházat öntött el a Sajó. Az ártérre valószínűleg egy raktárt építenének, de az építési engedélyt megtámadta a Borsod megyei Felsőzsolca. Egyes vélemények szerint az ártéri építkezések miatt öntötte el a víz Miskolc egyes részét és a szomszédos Felsőzsolcát.

Miskolc megadta, Felsőzsolca megtámadta azt az építési engedélyt, amelyet a borsodi megyeszékhelyen június 9-én, vagyis az árvízi időszakban adtak ki egy beruházónak az ártérre, a néhány hete teljesen elöntött áruházak közelében. Káli Sándor, Miskolc polgármestere azzal indokolta a döntést, hogy az önkormányzat, ha a szakhatósági engedélyek rendelkezésre állnak, köteles kiadni az engedélyeket.

Illés Zoltán, környezetvédelmi államtitkár a Független Hírügynökségnek azt mondta: a miskolci önkormányzat a rábólintás helyett megtámadhatta volna a szakhatósági döntést. Az államtitkár múlt héten, amikor menesztette az Országos Vízügyi Felügyelőség vezetőjét, támadta az ártéri építkezések engedélyezését. „Lehet, hogy jogilag minden rendben van, de az élet és szakmaiság tekintetében semmi nincs rendben” – mondta akkor Illés Zoltán.

Káli Sándor szerint a szakhatósági engedély megtámadása nem megoldás. A polgármester úgy véli, törvényt kellene módosítani, hogy egyetlen hivatal se kerülhessen ilyen kényszerhelyzetbe. Káli Sándor hozzátette, személy szerint nem örül annak, hogy a beruházó egy lerakatot építene az ártérben. „Én is felsőzsolcai lakos vagyok, nem hiszem, hogy valaki ép ésszel feltételezi, hogy bólint olyan dolgokra, amelyik a saját házának az épségét is akadályozná” – mondta a miskolci polgármester.

A Felsőzsolca által megtámadott engedélyről a másodfokú hatóság, az Észak-magyarországi Közigazgatási Hivatal dönt.