112 éves hajóroncsra bukkantak a Michigan-tóban

Tökéletesen konzerválódott 112 éves hajóroncsra bukkantak a Michigan-tóban. A 300 lábas fából készült teherszállító gőzhajó a hideg víz és az áramlásoktól mentes mélység miatt maradhatott épségben.

Az L.R. Doty nevű hajó felfedezése azért is szenzáció, mert ez volt a Nagy-tavakban elsüllyedt legnagyobb fából készült hajó, amelynek sorsa mindezidáig ismeretlen volt – mondta Brendon Baillod, a wisconsini víz alatti régészeti szövetség elnöke. A hajó 1898 októberében Chicagóból Ontarióba tartott, amikor borzalmas viharba került. Az akkor ötéves acélmerevítéses törzsű gőzösnek az erős szelet és a 9 méteres hullámokat is ki kellett volna bírnia. A Doty azonban az Olive Jeanette kétárbocos szkúnert vontatta. Nem tudni miért, a vontatókötél váratlanul elszakadt és a vitorlás merülni kezdett. A gőzhajó valószínűleg akkor süllyedhetett el, amikor a vitorlás segítségére sietett – magyarázta Baillod. A Doty 17 fős legénysége a hajó két macskájával együtt a tóba veszett, és az idő múlásával a hajó is a feledésbe merült.

Az orrA roncs feltételezett helyére először egy Milwaukee-i halász hívta fel a figyelmet 1991-ben, miután a hálója 90 méteres mélységben valamilyen akadályba ütközött. A búvároknak ekkor még nem volt olyan felszerelése, amely lehetővé tette volna a biztonságos merülést. A régészek egyenes helyzetben, épségben találták meg a roncsot. Ezért valószínűnek tartják, hogy a szerencsétlenül járt legénység maradványai is még a hajón lehetnek, a matrózoknak ugyanis viharban a kazánházban kell meghúzniuk magukat.

A Doty kiemelését nem tervezik, mert a roncs a hideg vízben nagyobb biztonságban van, ráadásul a fából készült törzs levegővel érintkezve néhány év alatt elkorhadna. Az észak-amerikai Nagy-tavak tórendszerben több ezer hajóroncs van a víz alatt, ezekből mintegy 500 roncs lehet olyan, amelyet a búvároknak érdemes lenne megtalálni – mondta Baillod.