Tíz hitelcsalót ítélt el szerdán a Debreceni Ítélőtábla, akik 2004-ben 60 millió forintos kárt okoztak az OTP banknak. A csalás-vesztegetés sorozat értelmi szerzője ózdi házaspár női tagja 3 év 4 hónapot, férje 2 év börtönt kapott.

A hitelügyintéző banki alkalmazottat 3 évre ítélték. Az Ítélőtábla utasította a Borsod megyei bíróságot, hogy mind a 75 vádlott esetében folytassa le a vagyonelkobzási eljárást. Az ítéletek jogerősek.

Az Ítélőtábla indoklása szerint 2004-ben több, mint 50 miskolci és ózdi – rossz anyagi körülmények között élő ember – vett fel 300 és 500 ezer forint közötti személyi hitelt az egyik pénzintézet ügyintézőjének közreműködésével. A segélyekből élő munkanélkülieknek azt mondták, hogy olyan kölcsönt intéznek nekik, amit vissza sem kell fizetni. A
csalók hamis munkáltatói jövedelem- és APEH-igazolásokkal okozták a kárt.

Az értelmi szerzők a megszerzett hitelek töredékét, esetenként csak néhány tízezer forintot adtak az igénylőknek, a többit megtartották maguknak. A csalás, vesztegetés-sorozatnak összesen 75 vádlottja volt, közülük hatvanöten elfogadták az elsőfokon eljáró Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság ítéletét. A köz- és magánokirat hamisítók 1 év és 20 hónap közötti börtönbüntetést kaptak, a hiteligénylőket pedig 50-80 ezer forint közötti pénzbüntetéssel sújtották.