Bíróság | Kecskeméten a megyei bíróságon két napon át tett vallomást az a 21 éves jászszentlászlói férfi, akit azzal vádolnak: egy balotaszállási tanyán megölt, feldarabolt és elégetett két német férfit.

Kedden és szerdán is egy öltönyt viselő, papírköteget a kezében szorongató fiatal férfi állt dr. Feleky István büntetőtanácsa előtt a megyei bíróság dísztermében. B. Árpádot brutális bűncselekmény elkövetésével vádolja a megyei főügyészség.
A tűzrakásban emberi csontokra és ruhafoszlányokra bukkantak A tűzrakásban emberi csontokra és ruhafoszlányokra bukkantak

A vádhatóság szerint a 21 éves, korábban szakácsként dolgozó jászszentlászlói férfi 2008. októberében pénzzavarba került, és ezért elhatározta, hogy két német ismerősétől megszerzi a tanyájukon lévő értékeket, mégha ezért ölnie is kell.

Egy este elment a balotaszállási tanyára, és először vascsővel végzett az idősebb, 72 éves magyar-német kettős állapolgárságú férfival, majd megvárta, míg a fiatalabb, 39 éves férfi is hazatér, és őt is meggyilkolta. Ezután a holttesteket egy fejszével és egy bárddal a házban feldarabolta, majd az udvaron egy máglyát rakott, és elégette őket. A házban lévő laptopot, plazmatévét, hifi-tornyot pedig a gyilkosságról nem tudó ismerőse segítségével elszállította.

B. Árpád azonban tagad, legalábbis a bűncselekmények egy részét ismeri csak el. Elmondta: a gyilkosság estéjén elment a tanyára, hogy az általa csak „Pali bácsinak” nevezett idősebb áldozattól pénzt kérjen. Állította viszont, hogy a 72 éves férfival nem ő végzett, hanem az időközben részegen hazaérkező másik német. A vádlott ezúttal úgy emlékezett vissza, hogy a gyilkos fegyver egy vágódeszka volt, a fiatal német, Andreas ezzel vágta többször fejbe az időset, aki a bántalmazásba bele is halt.

– Nem érzi kicsit kínosnak, hogy mindig módosítja a vallomását? – kérdezte B. Árpádot dr. Feleky István, utalva arra, hogy a vádlott ismét egy új variációt adott elő a végzetes estéről. A nyomozóknak ugyanis először azt mondta, hogy az idősebb német már halott volt, mikor ő a tanyára ért, majd ezt megváltoztatta arra, hogy a jelenlétében ölte meg „Pali bácsit” Andreas, mégpedig késsel. Az új verzió hallatán nem véletlenül jelentette ki a tanácselnök, hogy úgy érzi: a vádlott az általa elolvasott nyomozati iratokhoz igazítja a tárgyalóteremben tett vallomását.

A vádlott viszont ragaszkodott az új történethez. Ennek folytatása, hogy a fiatal homoszexuális német – aki a társa volt „Pali bácsinak” – a gyilkosság után erőszakoskodni kezdett vele. B. Árpád állítása szerint kiszabadult az öleléséből, és menekülni próbált, ekkor ütötte meg egy vascsővel – gyakorlatilag önvédelemből – az utána futó Andreast, aki az egyetlen ütésbe bele is halt.

A fiatal szakács védekezését azonban jónéhány bizonyíték megcáfolhatja. A tárgyaláson nem tudott például magyarázatot adni arra, hogy „Pali bácsi” összevert fejét miért fényképezte le mobiltelefonjával. Ezt a fotót egyébként másnap megmutatta annak a szegedi ismerősének is, aki a gyilkosságokról nem sejtve segített neki Balotaszállásról Szegedre szállítani a sértettek tévéjét, laptopját, hifi-tornyát és más értéktárgyait.

A vádiratban az áll: ennek az ismerősének elmesélte, hogy két embert ölt meg, és a fényképen látható férfit egy vascsővel verte agyon. B. Árpád szerdán a bíróságon tagadta ezt a beismerést, és kijelentette, nem mond igazat a tanú. Ugyanakkor azt se tudta megindokolni, hogy a gyilkosság éjjelén miért csörgette meg „Pali bácsi” mobiljával a saját telefonját. A vád szerint egyébként ezzel esetleges lebukása esetére akart magának alibit biztosítani, mondván: az idős német azért hívta, mert nem voltak egy helyen.
A tanya udvarán maradt az áldozat autója A tanya udvarán maradt az áldozat autója

A vádlott tagadta azt is, hogy feldarabolta volna a holttesteket, noha az orvosszakértői vélemény alátámasztja, hogy baltával vágták fel az áldozatokat. Új vallomásának, miszerint az udvaron ölte meg Andreas-t, az is ellentmondhat, hogy a tanya bejárati ajtajának belső felén is találtak a fiatal némettől származó vérgyanús szennyeződést a helyszínelő rendőrök. A vádlott azt se tudta hihetően megmagyarázni, hogy a gyilkosság előtt két hónappal miért lopta el Andreas pisztolyát.

„Féltem, hogy börtönbe kerülök” – felelte papírjaiból felnézve a vádlott, mikor a tanácselnök bíró megkérdezte tőle: arra nem gondolt-e a borzalmas éjszaka után, hogy feladja magát, hiszen állítása szerint ő csak védekezett az erőszakoskodó Andreas-szal szemben. B. Árpád nem ment tehát a rendőrségre, ehelyett inkább azt találta ki: a holttesteket és az áldozatok ruháit elégetve eltünteti a nyomokat, hátha mindenki azt hiszi, a két német elköltözött. Ám egy hét múlva már feltűnt a környéken Andreas és „Pali bácsi” hiánya.

A megyei bíróság a bizonyítási eljárás során közel két tucat tanút fog meghallgatni. Ha a vád beigazolódik, B. Árpádot életfogytig tartó szabadságvesztésre is ítélhetik.

baon.hu