Budapest a Qatar Air hálójában

Egy jó hír a Thaiföldre készülőknek: 2011 januártól a Qatar Airways heti négy járatot indít Budapestről Dohába, ahonnan már csak egy ugrás Bangkok – és a többi ázsiai nagyváros természetesen. Doha az arab légitársaság központi reptere, ide érkeznek és innen indulnak a járatai. Az ugrás Bangkokig természetesen képletes, mert azért egy 6-7 órás repülőút még.

Nagy az öröm, ha végre nem Ferihegyről ki, hanem bevonuló légitársaságról hallani. Ráadásul a Qatar Airways nem is akárki, a világ egyik legjobb légitársasága, korábban több díjat is nyertek a fedélzeti szolgáltatásokkal. A Thaiföldre járók jól ismerhetik, eddig azonban Bécsig kellett menni, ha valaki a Qatar Airt szerette volna használni. Bangkok Charlie preferencia listáján évek óta ott szerepel a Qatar Air. A másik kedvenc amúgy a taiwani Eva Air, a kifogástalan gépek és szolgáltatás mellett utolérhetetlen előnyük a közvetlen Bangkok-Bécs járat, hosszú úton nyerő lehet megspórolni az átszállást és reptéri ücsörgést.

Visszatérve a Qatarra, ránéztem gyorsan a honlapukon a januári járatokra, s budapesti indulással egészen kedvező árat találtam – 156.100 forint illetékkel, mindennel együtt. Budapestről keskenytörzsű géppel (Airbus 320) járnak – ahogyan Bécsből is -, azonban a bangkoki járat már rendes „nagy” géppel megy, Boeing 777 vagy Airbus 330. Új és modern repülők, a fedélzeti szolgáltatásaikra pedig nem ok nélkül büszkék, az ülések hátuljában nagy méretű képernyő, a videó és zenetár pedig elképesztő, amikor először láttam, hogy több mint 120 moziból lehet választani, legyintettem. Pedig igaz. A fedélzeti ellátásból 1-2 éve kicsit visszább vettek, de azért még mindig bőven veri mondjuk az ukrán vagy az egyiptomi légitársaságot. Egy tipp a foglaláshoz: érdemes a legkisebb átszállási időt választani. Bangkokba menet láttam 50 perces vagy 8 órás lehetőséget. Mindenképpen jobb rövidebbet húzni, mert azért a jelenlegi dohai terminál egy vicc, eléggé kínszenvedés lehet több órát éjszaka a jeges és eléggé üres épületben eltölteni. Elég furcsa, hogy egy viszonylag nagy légitársaság bázis reptere, de nincsenek „csápok”, minden géphez busszal visznek ki. Némi kalandot a terminálban csak az jelent, ha az ember a muzulmán ima időben téved a vécébe. Hogy ez mikor van, arra gyorsan rájön, mert miközben a kezét vagy arcát mossa a mozsdónál, az arab hordárok szorgalmasan csutakolják a delikvens fejétől akár néhány centire is a retkes lábukat. Jobb ezt elkerülni.Készül amúgy a hiperszuper új terminál, az ígéretek szerint 2011-re meg is lesz.

A Qatar járatbővítései során egyébként a légitársaság hálózatába bekerül Bukarest és Phuket is. Ez utóbbi a nyaralóknak jó lehet, bár direkt foglalási lehetőséget ide még nem találtam és a Qatar sajtóközleménye szerint is csak Kuala Lumpuron keresztül járnak majd.