Megkezdődött a tavalyi, Enyingen történt benzinkúti garázdaság ügyének tárgyalása kedden a Székesfehérvári Városi Bíróságon; az ügyészség tíz embert vádol csoportos garázdasággal és a közúti közlekedés biztonsága elleni bűncselekménnyel.

A vádiratot ismertetve Kiss Norbert Nándor ügyész elmondta: a vádlottak 2009. február 14-én este egyikük születésnapját ünnepelték egy enyingi benzinkútnál. Marian Cozma kézilabdázó meggyilkolása és a társai elleni veszprémi támadás után felfokozott közhangulat volt Enyingen. A társaság tagjai ismeretlenektől arról értesültek, hogy egy magyar, cseh és szerb rendszámú autókból álló konvoj érkezik a városba. Amikor a járművek megérkeztek, a vádlottak „hergelni kezdték egymást”, a benzinkút hűtőjéből üdítős üvegeket vettek magukhoz és a kezükbe székeket fogtak. A vád szerint a vádlottak a köznyugalmat súlyosan megzavaró, kihívóan közösségellenes magatartást tanúsítva az üdítős üvegeket az érkező járművek és az azokból kiszálló emberek felé dobálták, majd a forgalomban haladó autókat is előbb figyelni, utóbb dobálni kezdték.

A Székesfehérvári Városi Bíróság előtt kedden megjelent kilenc vádlott mindegyike azt közölte, hogy nem kíván a bíróság előtt vallomást tenni. Ezután Tőke Zoltán bíró – mivel az elsőrendű vádlott a nyomozáskor sem tett vallomást – nyolc vádlott korábban tett vallomásait olvasta fel. A vallomásokból kitűnt, hogy a vádlottak a televíziókban hallották azokat az információkat, amelyek szerint a veszprémi kézilabdázók elleni támadás után szerb zsoldosok érkeznek Magyarországra, ezért „megijedtek”, „féltek”.

Írásos vallomásában a harmadrendű vádlott leírta, hogy a benzinkútnál lévő társaság magyar, szerb és szlovák rendszámú autók érkezését tapasztalta, ezekből mintegy 40-50 „kigyúrt, nagydarab, kopasz” férfi szállt ki, akik viperákat vettek elő. A negyedrendű vádlott arról számolt be, hogy 10-12 személygépkocsi és 1 kisbusz érkezett az Enying-Balatonbozsokon lévő benzinkúthoz. Minden autóból 4-5 ember szállt ki, viperákat vettek elő és azt kiabálták: „Vegyétek elő a pisztolyokat, az AK-kat!”. Az ötödrendű vádlott szerint az autókból 20-30 ember szállt ki, s a fejükre kapucnit húztak.

A tíz vádlott közül egy nem jelent meg – védője a hiányzásról írásos igazolást mutatott be a bíróságnak – így tanúkat kedden nem hallgattak meg. A per szeptember 30-án folytatódik a Székesfehérvári Városi Bíróságon.