Dél-Afrika: fogas óvszert fejlesztettek ki az erőszaktevő ellen

Újfajta védekezési eszköz kerül forgalomba a Dél-Afrikai Köztársaságban a foci-vb alatt: a Rape-aXe nevű női óvszer nemcsak a nemi betegségek ellen óv, tűhegyes tüskéi belefúródnak az erőszaktevő  péniszébe . Mint ismeretes, a világon ebben az országban a legmagasabb a nemi erőszak száma.

Érthető módon nagyon sok turista nő fél attól, hogy áldozattá válik a vadak országában, egy megoldás viszont született a látogatók és a helyi lakosok számára is: itt kerül forgalomba elsőként egy újfajta védekezési eszköz, a Rape-aXe.
A Sonnet Ehlers által kifejlesztett különleges óvszer a belsejében található tűhegyes, szögesdrót-szerű tüskék segítségével távol tartja a nem kívánt betolakodót. A Rape-aXe-et mint egy tampont kell felhelyezni a nő hüvelyébe. A fogsorhoz hasonló tüskék hajlékonyak, és ugyan a behatolást lehetővé teszik, a pénisz fennakad rajtuk, iszonyú fájdalmat okoz.

A behatolás után az eszközt csak orvos tudja eltávolítani a hímtagról, így jóval nagyobb az esélye annak is, hogy az erőszakoskodót mielőbb letartóztatják. „A behatolás fájdalmas, az elkövető nem tud pisilni, de menni se nagyon. Ha megpróbálja eltávolítani a kondomot, a tüskék még jobban belefúródnak” – magyarázta Ehlers a CNN-nek. Az óvszer mindemellett nem sérti fel annyira a bőrt, hogy az vérezni kezdjen, így az áldozat védett a HIV-vírus ellen is.

Ehlers a házát és az autóját is eladta, hogy elindíthassa ezt a projektet. Tervei szerint a labdarúgó-világbajnokságon 30 000 darabot osztanak szét ingyen a Rape aXe-ből. Az orvosprofesszor mérnököktől, nőgyógyászoktól és pszichológusoktól kért segítséget az erényöv elkészítéséhez, melyet öt évig fejlesztettek, mire elérte jelenlegi formáját.
Kritikusok viszont már most támadják az elképzelést, szerintük ugyanis a női kondom nem jelent hosszú távú megoldást, mondván, soha nem lehet tudni, hogy a fájdalom és a meghiúsult közösülés hatására nem válik-e még agresszívabbá az állat. Másik fő érvük a Rape-aXe ellen az, hogy az eszköz állandóan emlékezteti a nőket a sebezhetőségükre: csak onnantól kezdve véd, amikor már megtörténik a behatolás, így gyakorlatilag azt sugallja, hogy a nők fogadják el, törődjenek bele a kiszolgáltatott helyzetükbe.
Dél-Afrikában súlyos társadalmi probléma a nemi erőszak, a világon itt támadják meg legtöbbször a nőket. Egy 2009-es felmérés szerint a férfiak 28 százaléka erőszakolt már meg nőt vagy lányt, a hatóságok viszont a bejelentett esetek mintegy 7 százalékában ítélik el az elkövetőt. Az érintett nők ráadásul nem kapnak közvetlen hozzáférést az egészségügyi ellátáshoz, az pedig, hogy DNS-teszt segítségével bizonyítsák az elkövető bűnösségét, megfizethetetlen.
(A Kuruc és a Velvet nyomán)