Az EU roamingrendelete alapján – a június 1-jén az EU hivatalos lapjában megjelent 275,53 Ft/Euró árfolyammal számolva – az uniós országokban tartózkodva a hívásfogadás percenkénti legmagasabb bruttó ára az eddigi 66,90 forintról 51,66 forintra, a hívásindítás legmagasabb kiskereskedelmi ára pedig 151,41 forintról 134,32 forintra csökken július elsejével. A tarifákat a szolgáltatók határozzák meg, de az árak nem haladhatják meg a maximális értéket.

A hívásindítás elszámolása tavaly július elsejétől az első 30 másodperc után, a hívásfogadásé pedig az első másodperctől kezdve másodperc alapú. Az sms-küldés ára is csökken, a júliustól érvényes plafon a mostani 38,94 forint után bruttó 37,88 forint lesz.

Állítható limit

Március óta a számlasokk elkerülése érdekében a mobilszolgáltatóknak az EU területén mobilinternet-roamingot használó ügyfeleik számára lehetővé kell tenniük, hogy a szolgáltatás igénybe vételekor választhassanak egy olyan felső határt, amelynél az adott időszakban csak a fogyasztó külön kérésére lehet magasabb az adatforgalomért fizetendő számla.

A limit beállítása július elsejéig opció – azaz csak a fogyasztó kérésére kerül aktiválásra – utána azonban már kötelezettség lesz, azaz július 1-jétől a limitet minden olyan ügyfélnél alkalmazni kell, aki nem választott más értéket.

A rendelet szerint a szolgáltatók több korlátot is megállapíthatnak, akár összegben, akár adatforgalomban meghatározva a limitet. A megállapított limitek közül az úgynevezett alapértelmezett limit a számlázási időszakban nem haladhatja meg a nettó 50 eurót (a júliustól érvényes árfolyamon a bruttó 17 220 forintot).