Miközben a kormány egyelőre a helyzetértékeléssel, a már odaítélt támogatások felülvizsgálatával van elfoglalva, az érintettek újabb és újabb ötletekkel állnak elő az uniós pályázati rendszer átalakítására. Némi túlzással a kormányzatnak szinte csak ki kellene választania a számára legszimpatikusabbakat.

Szabó Bernadett Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter egy minapi konferencián azt mondta: azt követően kezdik el érdemben átalakítani az uniós pályázati rendszert, hogy átvilágítják a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, és kiderül, ténylegesen mennyi a még szabadon felhasználható forrás. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálata már hetek óta tart a szervezetnél. Bizonyára időigényes folyamat, mire áttekintik a több száz kiemelt és nagyprojektek szerződéseit. A kormányzat nem titkolt célja szerint azután kutatnak, melyeket lehetne megtámadni annak érdekében, hogy ne kelljen kifizetni az odaítélt támogatást.

Ehhez képest a piaci szereplők naponta hallatják hangjukat, ontják magukból a megoldási javaslatokat, és egybehangzóan gyors változást követelnek. – A források hatékony elköltésének előfeltétele, hogy megváltozzon az eddigi kiválasztási metódus. Ideje kijelölni, hogy melyek a magyar gazdaság húzóágazatai, ahol az egy forint befektetéssel elérhető hozzáadottértékés foglalkoztatásnövekedés a legmagasabb – mondta Zoltán Csaba, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója.

– A színvonal alatt teljesítő cégeket, bármilyen fájó is, nem szabad támogatni – jelentette ki, ami már régóta világos. Szerinte az átlagot jelentősen meghaladó növekedésre képes vállalkozások fő jellemzői, hogy tíz-húsz éve működnek, erősek a piaci pozícióik, képesek és készek a fejlesztésekre, van stratégiájuk, és kiváló a menedzsmentjük. Ez a vállalati kör regionális szinten is meghatározó szereplővé tud válni, számukra kellene több forrást biztosítani.

Hasonlóan vélekedik Varga Zsigmond, a Public Sector Consulting Kft. ügyvezető igazgatója. – Az elmúlt évek talán egyik legfontosabb tanulsága, hogy nem lehet az a cél, hogy a pénz igazságos szétosztásával minden érdekcsoportot egy kicsit elégedetté tegyünk, sokkal inkább kellene fókuszálni a – nemzetgazdasági szempontból jelenleg kulcsfontosságú – vállalkozásfejlesztésre, az érdemi munkahelyteremtésre, illetve az ezeket közvetetten, de mérhetően szolgáló tevékenységekre.

Zoltán Csaba szerint sokat lendítene a folyamatokon, ha a túlbürokratizált rendszer megpróbálna bízni a vállalkozásokban. A támogatás elnyerése ugyanis jelenleg túl sok feltételhez kötött. Egyrészt meg kell felelni bizonyos alapkövetelményeknek, továbbá vállalni kell bizonyos számszerű eredmények teljesítését. A probléma ott jelentkezik, hogy mindig a projekt megvalósulását követően, utólag derül ki, teljesültek-e az eredményvárakozások. Szerinte nem azt kellene nézni, ki mennyit vállal, hanem azt, hogy ki vállalja. Aki amúltban beváltotta ígéreteit, annál nagy a valószínűsége, hogy a jövőben is így tesz-írja a nol.hu