A vámpírhal, ami akár az ember szervezetébe is befészkelheti magát

A vámpírhal édesvízi hal, az Amazonasban és az Orinocóban él. Parazita életmódot folytat, és nem csupán más halakat támad meg, hanem akár az ember szervezetébe is befészkelheti magát. Egy hal hihetetlen története, amely akár az emberek szervezetébe is befészkelheti magát. A kandiru az Amazonasban és mellékfolyóiban él.

A vámpírhal fizikai jellemzői, élőhelye

A kandiru vagy canero (Vandellia cirrhosa) édesvízi hal, amely a harcsafélék családjába tartozik. A vámpírhal hosszúsága kb 3-5 cm, míg szélessége 4-6 mm. Alakja az angolnáéhoz hasonló, majdnem teljesen áttetsző színű, ezért majdnem lehetetlen meglátni a vízben. A kandiru gyors, erőteljes úszó, sima és síkos, éles fogakkal és a kopoltyúján visszafelé irányuló tüskékkel rendelkezik. Elsősorban az Amazonas és Orinoco folyókban honos, és a bennszülöttek a folyók legrettegettebb halaként tartják számon.

Az Amazonas és az Orinoco legrettegettebb hala

A vámpírhal dögevő, döglött halakkal szeret táplálkozni. Mint a legtöbb dögevő, ő sem szeret a napon lenni, a folyóban lévő kövek és fatönkök alatti sárba temetkezik. A vámpírhal parazita (élősködő). Ahhoz, hogy megtalálja a halat, először megízleli a vizet, megpróbálja lokalizálni a vízáramlást. Ha ez sikerült, akkor követi ezt egészen addig, amíg meg nem találja azt a halat, amelyik kiváltja a vízáramlást, és befészkeli magát a kopoltyúfedőbe. A feje körül lévő tüskék átfúrják a hal pikkelyét, és vért szívnak ki belőle. A kandiru vérrel táplálkozik, a száját mintegy szürcsölő szerkezetként használja. Aztán az úszóit kiakasztja, és a folyó aljára süllyed, hogy megeméssze az ételt. A vérrel való táplálkozásnak köszönhetően a Brazília vámpírhala becenevet kapta.

Emberekbe is befészkelheti magát

A vámpírhalat főképpen azért tartják a legrettegettebb halnak, mert az egyetlen gerinces, amelyről tudják, hogy az embereken is élősködik. A kandiru vizeletürítés közben támadja meg az embert. Megérzi a vizeletáramlást, és követi azt egészen az emberig. A húgycsövön keresztül felúszik, és a tüskéi segítségével belefészkeli magát a húgyvezetékbe. Vérrel és testszövettel tömi meg magát, a teste megnagyobbodik az elfogyasztott vérmennyiségnek köszönhetően. Megeszi a nyálkahártyát és szöveteket, amíg a vérzés meg nem öli őt vagy a gazdát. Ha meg is fogják a farkánál fogva, a húgyvezetékből már nem tudják kihúzni, mert szétterjeszkedik, mint egy esernyő. A vámpírhal férfit és nőt egyaránt megtámadhat. Csak sebészi úton lehet eltávolítani.