Négyszáz ingatlant rongált meg a péntek délutáni vihar Mezőhegyesen. A településen és környékén az agrárium szinte száz százalékos kárt szenvedett.

Pénteken 20-25 perc alatt olyan jégeső érte el Mezőhegyest, ami négyszáz ingatlanban tett kárt. Emellett több gépkocsi szélvédőjét betörte, sok a karosszériasérülés is. Négy ember súlyos, hét-nyolc könnyebb sérüléseket zúzódásokat szenvedett. Még a környék legöregebbjei sem emlékeznek arra, hogy ilyen jégeső lett volna, ez nem egy jégveréses terület – fogalmazott a polgármester.

A helyi agráriumot száz százalékos kár érte, megsemmisültek a
gabonatáblák, nem maradt mit learatni. A lakosságot az első becslések
Megnyitottak egy százfős kollégiumot, hogy ha valaki úgy érzi, beköltözhet, de a lehetőséggel senki nem élt. Aki nem tudott otthon maradni, ismerősöknél, rokonoknál éjszakázott.

A polgármester elmondta: nem kell katasztrófa sújtotta területté nyilvánítani a várost, mert az tartósan fennálló lakhatatlan körülményeket jelent. Ugyanakkor hétfőn benyújtják a vis major igényt, mert bár lakhatatlan ingatlan nincs, olyan jelentős károk keletkeztek, hogy a város a saját erejéből képtelen megoldani a kárelhárítást.

A békési városra pénteken csapott le vihar, amikor a háromnapos Lángosfesztivál előtt egy nemzetközi lovas versenyre készültek. Az állatok a vihartól megrémültek kitörtek, szétszaladtak, de röviddel később visszatértek.

Mezőhegyesen négyszáz lakóingatlan sérült meg, ebből százhúsz lakótelepi lakás, ezeknél elsősorban az ablakok törtek be. Tizenegy megrongálódott önkormányzati ingatlanban is dolgoznak.