Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyolc településén tizenkét helyszínen válogathatnak az érdeklődők a színes programok közül a Múzeumok éjszakáján.

Boldogkő várában egész nap várják a látogatókat. Kóbor lovagok bajvívása, lovagi tornája szórakoztatja majd a közönséget és hat kiállítást is megtekinthetnek az érdeklődők. Az est fénypontja a tűzzsonglőrök bemutatója akrobatikus tűztánccal és tűznyelőkkel. Hollóházán a Porcelán Múzeumban mindenki próbára teheti festői képességét, majd este zenés, táncos mulatságot rendeznek.

Mezőkövesden a gyermekeknek kézműves foglalkozást és Mazsola muzsika címmel zenés, táncos programot kínálnak a késő délutáni órákban. A matyó fővárosban évek óta az egyik legnépszerűbb attrakció, amikor a látogatók beöltöznek a rekonstruált viseleti darabokba, amit fotón is megörökíthetnek. Akik a matyók szokásait, hagyományait is szeretnék megismerni, látogassanak el a Matyó Múzeum előadására.

Miskolcon a Herman Ottó Múzeum Képtárában és a kiállítási épületben, valamint a Művészetek Háza Kortárs Galériájában kínálnak változatos programokat. A putnoki Gömöri Múzeumban pedig a tárlatvezetés mellett zenei programon, színházi előadáson is részt lehet venni. Az este különlegessége, hogy a látogatókat interaktív költői gyakorlatokkal várják a szervezők.

Sátoraljaújhely-Széphalom múzeumánál késő délutántól többek között gyermekprogram, színházi előadás, koncert és táncos bemutató is szórakoztatja a vendégeket. Tokajban esti városnézésre, borkóstolóra várják a látogatókat, a Tokaj-hegyaljai Borok Házában pedig interaktív kiállítást tekinthetnek meg. Prügyön a Móricz Zsigmond Emlékház kiállításaival, filmvetítéssel, műsorral szórakoztatják a vendégeket.