Káli Sándor válasza

Nyilatkozatban reagált Káli Sándor polgármester arra a felhívásra, melyet nemrégiben „Miskolcon is változásra van szükség!” címmel juttattak el a MiNap szerkesztőségébe miskolci egyházi vezetők, keresztény értelmiségiek.

„Polgármesterként és a városát szerető miskolciként egyaránt felháborított a MiNap előző heti lapszámában megjelent, a várost és a városvezetést támadó politikai irat, amelyet a magukat keresztény értelmiségieknek nevezők és különböző egyházak papjai írtak alá.

Az árvízkárok elhárítása közben én elsősorban azt kérdezném az aláíróktól, hogy tényleg ez a megfelelő időpont és eszköz egy ilyen „felhívásra”? Hiszen köztudott, hogy Miskolc az elmúlt évtizedek legjelentősebb természeti csapását szenvedte el, a város fél térdre ereszkedett a megoldandó gondok, bajok előtt. Emberek ezreinek kell segítő kezet nyújtanunk. Eközben néhányan – összefogás helyett – politikai versengésre szólítanak fel? Számomra ez elfogadhatatlan, erkölcstelen és szégyenletes!
Érthetetlen továbbá egyes egyházak egyes képviselőinek nyílt beavatkozása a közelgő önkormányzati választásokba és egy város életébe.
Még belegondolni is rossz, hogy hová vezet, ha szembe állítunk egymással hívőket és nem hívőket, különböző felekezetek tagjait, csak azért, mert egyesek személyes politikai ambíciói ezt kívánják? Természetesen ezt nem hagyhatom, ezért ha szükséges, egyházi főméltóságok közreműködését fogom kérni az ügyben: segítsenek ők is a magyar társadalmi béke, az egyház és az állam, az egyház és az önkormányzat jó kapcsolatának megtartásában. Rólam tudja a széles miskolci közvélemény, hogy mindig is fontosnak tartottam az egyház társadalmi szerepét. Polgármesterségem megkezdése óta, amiben csak tudom, segítem a különböző egyházak munkáját. Templomépítésben, felújításban, díszkivilágítás építésében és sorolhatnám…
Megígérem, ezután sem lesz másként, az ajtóm továbbra is nyitva áll az egyházak előtt. Azonban továbbra sem fogom összekeverni a vallás, a politika, az önkormányzat napi ügyeit és ezt kérem másoktól is.”
Káli Sándor
polgármester
előzmények