Így trükköznek az ingatlanosok

A lakásvásárlókért folytatott versenyben számos régi, mégis jól bevált trükk létezik, aminek sokan még mindig hajlamosak bedőlni. Íme a tíz leggyakoribb eset, amikor érdemes még egyet aludni a vásárlásra.

 

1. Már csak néhány napig eladó!

Szakállas hirdetési fogás, ennek ellenére még mindig lehet vele találkozni, különösen az apróhirdetési újságokban, a „lemaradok róla” érzést célozza meg – és a piaci tapasztalatok szerint nem minden esetben sikertelenül. Az esetek többségében annyit legalábbis sikerül elérni, hogy hirtelen megnövekedjen az érdeklődés, az új vevőjelöltek között pedig olykor-olykor akad, aki végül leteszi a foglalót. Amikor ilyen hirdetéssel találkozik valaki, feltétlenül tudni kell, hogy mind a fővárosban, mind vidéken se szeri, se száma az eladó lakásoknak, kevés az olyan ingatlan, melyhez nem lehet legalábbis hasonlót találni a környéken – éppen ezért nem árt a megfontoltság. Ilyen esetben érdemes az árat is górcső alá venni, nehogy a nagy sietségben többet kelljen fizetni, mint mondjuk két emelettel lejjebb ugyanazért a lakásért. Érdemes azon is elgondolkodni: ugyan mi fog történni néhány nap múlva?

2. Itt egy komoly vevő, döntsön azonnal!

Érdekes házSzintén az olcsóbb trükkök egyike, általában akkor vetik be, ha hosszú, hiábavaló hirdetés után végre jön egy komolyabbnak tűnő érdeklődő, aki ráadásul még – a rossz kommunikációnak köszönhetően – akarva-akaratlanul elárulja, hogy tetszik neki az ingatlan. Ilyenkor az eladó – általában magánszemély – a megtekintés után néhány órával telefonál, hogy most azonnal kellene dönteni és foglalózni. Kétesélyes a dolog, de még mindig van, aki bedől. módszer hasonló elveken alapul, mint az előbb ismertetett, éppen ezért nem árt a megfontoltság. Lakást vásárolni nem lehet néhány perc alatt, és megint csak érdemes a piacra gondolni: tele van eladó lakásokkal, ha épp ez kell valakinek, akkor vigyék. Könnyen le lehet buktatni egyébként az ezzel operáló tulajdonost: kicsivel később egy másik személynek érdemes jelentkeznie a hirdetésre: ha a lakás megtekinthető, akkor blöff volt az egész.

3. Az egész házat felújítják, most még olcsó, érdemes megvenni!

Különösen „lerobbantabb”, de nagyjából azért elfogadható környéken található lakások esetén szokták használni ezt a módszert az eladók – megpróbálván meggyőzve a jó lakást és egyben kedvező befektetési lehetőséget is kereső vevőt. Önmagában ezzel még nem is lenne probléma – baj akkor van, ha a házat a végén mégsem újítják fel. Ilyen esetben mindenképpen érdemes több információt szerezni, felvenni a kapcsolatot a közös képviselővel – van-e már határozat a ház felújításáról, és főképp: van-e rá pénze a társasháznak. Hiába ugyanis a felújítási szándék, ha a ház kasszája üres, és pályázatokon sem tudnak pénzt nyerni. Ez az eset azért is jelent sokszor dilemmát, mert számos kiváló lakást árulnak főleg Budapesten – borzalmas házakban.

4. Csendes, nyugodt környék, még a légyzümmögés is hallatszik

Amennyiben egy ingatlanhirdetésben ezt olvassuk, érdemes arra gondolni, hogy ahol nagyon nagy a csend, az valószínűleg jó messze vanÉrdekes ház mindentől, de legalábbis a tömegközlekedéstől szinte biztosan – érdemes már a telefonban rákérdezni a címre, és alaposan tanulmányozni a térképet. Léteznek valóban a csend és a nyugalom szempontjából eszményi környékek még a fővárosban is, ám ha valamennyire mégis közel szeretne valaki lenni a város lüktetéséhez, érdemes egy kicsit tovább gondolkodni. Még alaposabb körültekintést igényel, ha a csendes, nyugodt környéket olyan utcában hirdetik, amelyikről ezt nem feltétlenül gondoltuk volna elsőre – ilyen esetben érdemes több különböző napon és napszakban megnézni az ingatlan környékét. Könnyen lehet, hogy ami délelőtt 11-kor csendes, az este 9-kor már egyáltalán nem az.

5. Itt épül a …. most még olcsón megveheti!

A kormányzati negyed tervének füstbe menése, illetve a végtelen történetté váló 4-es metró óta a vevőknek is érdemesebb óvatosan bánni az ilyen típusú ajánlatokkal. Szerencsére az ország számos települése valóban jól fejlődik, ám mielőtt vásárlásra adná valaki a fejét, érdemes legalább egy telefont megejteni az önkormányzat felé, hogy valóban felépül-e a hirdető által reklámozott fejlesztés, ami később majd megemeli a lakás értékét. Különösen érdemes óvatosnak lenni az első hallásra is valószínűtlenül grandiózus beruházási tervekkel kapcsolatban, mert könnyen lehet, hogy azok éveket, évtizedeket csúsznak, vagy egyáltalán meg sem valósulnak. Az utóbbi idők pozitív példája viszont a belvárosi új főutca, ami máris versenyképesebbé tette a környező ingatlanokat – írja a portfolio.hu