A Sajó, a Bódva és a Hernád végig apad; ahol a csökkenő vízszint lehetővé teszi, megkezdték a homokzsákok bontását – közölte a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság hétfőn. 

 

  Országosan a folyók fővédvonalain 1664 kilométeren van védelmi készültség. Rendkívüli készültségi fokozat van érvényben 130 kilométeren, egyebek közt a Bódván, harmadfokú a készültség 77 kilométeren. Másodfokú védelmi készültség 794 kilométer, elsőfokú 663 kilométer hosszon van érvényben. Az ország mind a 12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatósága védekezik. A jelenlegi árhullám a Tiszán Tokaj felett tetőzik, lejjebb még árad. Az előrejelzések szerint harmadfokú készültségi szintet elérő, esetleg meghaladó vízállások kialakulására kell számítani a Tiszapalkonya alatti szakaszon. Az árvízvédekezés súlypontja ide tevődött át. A belvízzel elöntött területek nagysága stagnál, jelenleg 160 ezer hektár van víz alatt, ebből 80 ezer hektár a vetés-szántó terület. A magas mederteltségek miatt a Felső-Tisza vidékén egyes helyeken már a csatornákból is kilépett a víz. A legnagyobb elöntések Borsodban, Felső-Szabolcsban, Közép- és Alsó-Tisza vidékén, a Tiszántúlon és a Körösök vidékén alakultak ki. Hétfőn északnyugat felől egy időjárási front közelíti meg az országot. A csapadék mennyisége 3-10 milliméter között várható, de a Felső-Tiszán meghaladhatja a 10 millimétert, és helyenként ennél jelentősebb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

 

Az időjárás változékony jellege a hét további napjain is folytatódik, minden nap számítani kell záporokra, zivatarokra. A csapadék naponkénti mennyisége általában 10 milliméter alatt marad, de a Felső-Tiszán még szerdán is 10-15 milliméter közötti területi átlagra lehet számítani. Egy megcsúszott löszfal miatt 20 ház került veszélybe a Komárom-Esztergom megyei Súron – tájékoztatta a katasztrófavédelem szóvivője az MTI-t hétfőn, hozzátéve, a rendkívüli időjárás miatt meggyengült löszfal melletti út is károsodott.

Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője hétfő reggel elmondta: a megcsúszott löszfal az ingatlanok melléképületeit és az azokhoz tartozó kerteket is veszélyezteti, ezért az önkormányzat a tulajdonosokat tájékoztatta a további omlásveszélyről. A löszfal felett húzódó út is károsodott, három lakóépületet veszélyeztetve, amelyből az egyiknek a műszaki állapota nem megfelelő, de az abban lakó három ember nem akarta elhagyni azt, és nyilatkozatot tettek arról, hogy kizárólag saját felelősségükre maradnak.A Tolna megyei Regöly-Marsapuszta térségében halastavakból lejutó nagy mennyiségű víz vasárnap éjjel két tanyánál jelentett veszélyt, Mórágyon 2 pince beszakadt, de személyi sérülés nem történt – közölte az OKF szóvivője.

Húsz ház került veszélybe egy megcsúszott löszfal miatt Súron

2010. május 24., hétfő, 10:29
Szerző: MTI


Címkék: árfoyam; Súr;

TETSZETT A CIKK?

Ossza meg az alábbi közösségi oldalakon is:

 iwiw Delicious Delicious Digg Digg Facebook Facebook GReader GReader URLGuru URLGuru StumbleUpon StumbleUpon Tumblr Tumblr Twitter Twitter dropshadow

Többre kíváncsi? Iratkozzon fel a hírlevelünkre, RSS-feedünkre, vagy a Twitter csatornánkra is!

A Sajó, a Bódva és a Hernád végig apad; ahol a csökkenő vízszint lehetővé teszi, megkezdték a homokzsákok bontását. Egy megcsúszott löszfal miatt 20 ház került veszélybe a Komárom-Esztergom megyei Súron.

<script language=JavaScript src=”http://ad.adverticum.net/js.prm?zona=78161&nah=!ie&ord=38191423″></script>

Genertel lakásbiztosítás online!
Legyél te is üzleti coach!
Hirdetés
Verkaufen
Álláshirdetés

A Sajó, a Bódva és a Hernád végig apad; ahol a csökkenő vízszint lehetővé teszi, megkezdték a homokzsákok bontását – közölte a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság hétfőn.

Országosan a folyók fővédvonalain 1664 kilométeren van védelmi készültség. Rendkívüli készültségi fokozat van érvényben 130 kilométeren, egyebek közt a Bódván, harmadfokú a készültség 77 kilométeren. Másodfokú védelmi készültség 794 kilométer, elsőfokú 663 kilométer hosszon van érvényben. Az ország mind a 12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatósága védekezik.

A jelenlegi árhullám a Tiszán Tokaj felett tetőzik, lejjebb még árad. Az előrejelzések szerint harmadfokú készültségi szintet elérő, esetleg meghaladó vízállások kialakulására kell számítani a Tiszapalkonya alatti szakaszon. Az árvízvédekezés súlypontja ide tevődött át.

A belvízzel elöntött területek nagysága stagnál, jelenleg 160 ezer hektár van víz alatt, ebből 80 ezer hektár a vetés-szántó terület. A magas mederteltségek miatt a Felső-Tisza vidékén egyes helyeken már a csatornákból is kilépett a víz. A legnagyobb elöntések Borsodban, Felső-Szabolcsban, Közép- és Alsó-Tisza vidékén, a Tiszántúlon és a Körösök vidékén alakultak ki.

Hétfőn északnyugat felől egy időjárási front közelíti meg az országot. A csapadék mennyisége 3-10 milliméter között várható, de a Felső-Tiszán meghaladhatja a 10 millimétert, és helyenként ennél jelentősebb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Az időjárás változékony jellege a hét további napjain is folytatódik, minden nap számítani kell záporokra, zivatarokra. A csapadék naponkénti mennyisége általában 10 milliméter alatt marad, de a Felső-Tiszán még szerdán is 10-15 milliméter közötti területi átlagra lehet számítani.

Egy megcsúszott löszfal miatt 20 ház került veszélybe a Komárom-Esztergom megyei Súron – tájékoztatta a katasztrófavédelem szóvivője az MTI-t hétfőn, hozzátéve, a rendkívüli időjárás miatt meggyengült löszfal melletti út is károsodott.

Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője hétfő reggel elmondta: a megcsúszott löszfal az ingatlanok melléképületeit és az azokhoz tartozó kerteket is veszélyezteti, ezért az önkormányzat a tulajdonosokat tájékoztatta a további omlásveszélyről.

A löszfal felett húzódó út is károsodott, három lakóépületet veszélyeztetve, amelyből az egyiknek a műszaki állapota nem megfelelő, de az abban lakó három ember nem akarta elhagyni azt, és nyilatkozatot tettek arról, hogy kizárólag saját felelősségükre maradnak.

A Tolna megyei Regöly-Marsapuszta térségében halastavakból lejutó nagy mennyiségű víz vasárnap éjjel két tanyánál jelentett veszélyt, Mórágyon 2 pince beszakadt, de személyi sérülés nem történt – közölte az OKF szóvivője.