Életfogytiglant kaphat az izraeli kémnő

Zárt ajtók mögött megkezdődött a pere egy tel-avivi körzeti bíróságon hétfőn egy 23 éves izraeli nőnek, aki a vád szerint titkos katonai információkat szolgáltatott ki a sajtónak. Anat Kám életfogytiglani börtönbüntetést kaphat, amiért 2005 és 2007 közötti kötelező katonai szolgálata idején „titkos dokumentumokat hozott nyilvánosságra azzal a szándékkal, hogy kárt okozzon az állambiztonságnak”. Az első tárgyaláson csak a vádiratot olvasták fel. A per júliusban folytatódik, az öt hónapja házi őrizetben lévő fiatal nő addig sem hagyhatja el otthonát. A fiatal nőt azzal vádolják, hogy a jelzett időben Jaír Naveh tábornoknak, az izraeli középső katonai körzet akkori parancsnokának a titkárnőjeként magához vett mintegy kétezer szigorúan titkos iratot. Elismeri, hogy ideológiai indítékokból cselekedett. „Fontosnak tartottam, hogy a közvélemény tudomására hozzam a hadsereg módszereit” – mondta kihallgatóinak a sajtó szerint. Hozzátette, hogy „a történelem színe előtt bocsánatot nyertek azok, akik felhívták a figyelmet háborús bűntettekre”.

Az ügyvéd, Avigdor Feldman azt hangsúlyozta, hogy védencének „szabad hozzáférése volt Naveh tábornok számítógépéhez, s ott egy legfelsőbb bírósági döntéssel ellentétes parancsokat talált”, ami bántotta a lelkiismeretét

A vádirat szerint Anat Kám átadta e dokumentumok nagy részét a Háárec című baloldali lap egyik újságírójának, Úri Blaunak, aki  „Engedély ölésre” címmel  cikket írt arról, hogy bizonyos palesztinokat a hadsereg akkor is likvidálhat, ha őrizetbe is tudná venni őket. Az újságíró a dokumentumokat végül  visszaszolgáltatta a hadseregnek. Úri Blau jelenleg Nagy-Britanniában tartózkodik, és úgy döntött, addig nem tér haza, amíg biztosítékot nem kap arra, hogy nem indul ellene eljárás – közölte ügyvédje.