Miért nem alkalmasak az iPhone készülékek játékok futtatására?

Az egyik tényező, amelyen keresztül a mobiltelefonok fejlődését mérni lehet az a kamerák minősége. Továbbá a funkciók bővülése és működése, ezek közül is talán első helyen érdemes említeni a játékokat. Az elmúlt két évtized alatt eljutottunk a Nokia telefonok Snake-játékától és a szinte minden korabeli mobiltelefonon elérhető Solitaire játékoktól addig a pontig, ahol már szinte bármilyen játékot játszhatunk a tenyerünkből is.

 

Ma már szinte nincs is olyan számítógépes vagy online játék, amit ne tudnánk a megfelelő minőségű és kapacitású telefonunkon játszani. Ehhez általában csak arra van szükség, hogy olyan helyen tartózkodjunk, ahol megfelelő erősségű internetes kapcsolatot találhatunk.

 

Ha pedig az internetes szórakozásról van szó, nem maradhat ki a téma kivesézéséből egy igen fontos iparág, az online szerencsejátékok világa sem. Jelenleg több mint 4.000 különböző online kaszinó és szerencsejáték oldal létezik, amelyek túlnyomó többsége mobiltelefonon keresztül is elérhető.

 

Ezek az oldalak a megszokott kaszinó játékok mellett számos egyéb játékot is kínálnak. Ezek közé tartoznak például a kaparós sorsjegyek, a bingó, a monopoly, vagy éppen egy új, de érdekes lövöldözős játék, a Plinko

 

Egy olyan játékról van szó, amelyen belül a háromszög alakú tábla felső csúcsából elindul egy golyó, amely a sorok és oszlopok között pattog és fokozatosan halad lefelé. A háromszög alján minden mező más nyereményszorzót biztosít, a nyereményed pedig attól függ, hol fog landolni a kis golyó.

Android vagy iOS?

A mobiltelefonok piacát a két nagy operációs rendszer gigászi harca jellemzi. Sokak számára presztízskérdés, sőt, életforma, hogy almás telefont használnak, vagy inkább a nyitott és fejleszthető Android operációs rendszer mellett teszik le a voksukat.

 

A komolyabb játékfejlesztőkre jellemző, hogy mindkét rendszerre kifejlesztik a játékaikat, viszont ha a felhasználók szemszögéből nézzük a dolgot, akkor gyakran találkozunk azzal a megállapítással, hogy az iPhone igen nagyszerű telefon, de játékokra nem különösebben alkalmas. Sőt, sok esetben ezt olyanoktól hallhatjuk, akik egyébként almás telefon rajongóknak számítanak.

Kijelző, melegedés, költségek

Vegyük akkor sorba azokat az érveket, amelyeket ezen álláspont képviselői emelnek ki, amikor a játékok iOS rendszeren történő futtatásáról van szó. Az egyik első, amit a legtöbben említenek az a játék élvezhetősége. Mint tudjuk, a sokszor már vekni méretű Android telefonokkal szemben az iPhone készülékek kisebb kijelzővel rendelkeznek. 

 

Ennek következménye egyrészt, hogy maga a játékterület kisebb méretben és felbontásban jelenik meg, másrészt a beépített technológia miatt a frissítés gyakorisága is kisebb, mint a versenytársaknál, ezért gondjaink akadhatnak játék közben.

 

Ehhez kell hozzávenni még egy problémát, ez pedig a hűtés. Az iPhone készülékek hűtése, hőkezelése az ilyen készülékek egyik hiányosságának számít. Azt pedig tudjuk, hogy a komolyabb játékok futtatása felmelegíti a telefont, lefoglalja annak memóriáját. Ilyen hiányosságok mellett pedig az a tapasztalat, hogy az iPhone viszonylag rövid idő után felmelegszik. Ez pedig egyes alkatrészek gyorsabb elhasználódását is okozhatja.

Néhány jótanács

Persze, ahányan vagyunk, annyifélék a preferenciáink és ha ragaszkodunk az iPhone-unkhoz, nem kell róla emiatt lemondanunk. Nyilván adott esetben mindenki hajlandó megkötni bizonyos kompromisszumokat. 

 

Elsősorban, hogy az igazán igényes és nagy memóriaigényű játékokat például más eszközön keresztül játszuk. Ezzel a magunk kényelmét is növeljük és a telefonunkat is kíméljük. Illetve, legyünk őszinték. Több órán át kényelmesebb is egy táblagépen vagy laptopon játszani, mint egy telefonon.

 

Emellett hasznos tanács, hogy soha nem töltsd a telefont miközben játszol. Ragassz a képernyőre védőfóliát, ezzel megakadályozhatod az ujjaid csúszkálását és a karcolásoknak is elejét veheted. Illetve, hosszabb játék esetén kesztyűt is felvehetsz, ami szintén védi a képernyőt és az ujjaid is stabilabbak mozognak a játék közben.