The New York Times: Az ukrán társadalom régimódi és szexista, de a nők így is harcolni mennek. Már több mint 60 ezer nő
Ukranian soldiers, from left to right: Valeriia Lira, Marharyta Ryvchachenko and Kateryna, who requested that we only use her first name.
Már több mint 60 ezer nő teljesít szolgálatot az ukrán hadseregben a hivatalos adatok szerint.

A The New York Times ukrán nőkkel készített riportot, akik a hadseregben harcolnak. A szerző, Nicholas Kristof szerint az ukrán társadalom „régimódi és szexista”. Arra a következtetésre jut, hogy sokakban máig megütközést kelt, hogy a nők is katonának állnak a haza védelmében.

„Te nő vagy, neked gyerekeket kell szülnöd, menj haza”

– egy újságírónak, a 26 éves ukrán nőnek, Anasztaszijának állítólag ezt mondták először. Ő azért jelentkezett a hadseregbe, mert a barátja meghalt a fronton. Később talált egy olyan alakulatot, ahol befogadták őt, írják.

A szerző szerint a nőkre annyira nem voltak felkészülve, hogy mind nincs saját rendszeresített egyenruhájuk és a férfiak által viselt ruhát kapják. Ennek ellenére a hivatalos adatok szerint

több mint 60 ezer nő teljesít szolgálatot az ukrán hadseregben, közülük sokan a harctéren szolgálnak.

A cikk kitér arra, hogy a nők gyakran partizánként tevékenykednek a frontvonalak mögött, mivel rájuk kevésbé gyanakszanak. Hogy mi a tanulság? „A nők háborús vállalásai talán a társadalomban betöltött szerepüket is megváltoztathatja” – mondja az egyik nő.