Királynék fürdője – Diplomamunka Diósgyőr várfürdőjének revitalizációjára

Nagy Rebeka Klára a környezettudatos építészet híveként és helyiként arra kereste a választ, hogy a diósgyőri várat körüllengő disputa árnyékában miként lehetne mégis építészként a relaxáció, a műemléki környezet, a természetvédelem, a környezeti terhelés, a gazdaságosság és az identitásőrző nosztalgia fogalmát ötvözni úgy, hogy azok ne ellentétpárokat, hanem harmóniát alkossanak.
A harmóniát kutatva
Miskolc-Diósgyőrben 800 éven átível a vár, a fürdő és a természet kapcsolata: az ember és a „hegy – szikla – barlang – víz” együttélése. Ez a történelemben fontos helyszínné tette, viszont napjainkban vágyak és tények feszülnek egymásnak a Diósgyőri Vár és környékének fejlesztése, köztük a Miskolc-Diósgyőr strand sorsa kapcsán. A környezettudatos építészet híveként, diósgyőriként azt vizsgáltam, hogyan párosíthatja egy építész a tömegturizmus, a relaxáció, a műemléki környezet, a természetvédelem, a környezeti terhelés, a gazdaságosság és az identitásőrző nosztalgia fogalmát úgy, hogy azok ne ellentétpárokat, hanem harmóniát alkossanak.

Helyszín bemutatása
A 2014-ben „ideiglenesen” bezárt Miskolc-Diósgyőri strandfürdő maradványa közvetlenül Miskolc nyugati oldalán, a felújítás alatt álló Diósgyőri Vár tövében fekszik. Méretét a 2015-ben átadott Lovagi Tornák Tere és Vásártér lényegesen csökkentette, a helyzetet pedig tovább bonyolítja, hogy a terület vízbázisvédelmi terület, így a környezeti behatás csökkentése kiemelten fontos a tervnél.

A strandra ráhajlik a Bükk, a hegy fái adnak árnyékot, a kiálló mészkősziklából feltörő víz a zubogó, a hegy gyomrában a barlang a szauna… Nem csoda, és korántsem mellékes szempont tehát, hogy a strand része az országosan is híres miskolci, ezen belül különösen a diósgyőri identitásnak.https://epiteszforum.hu/kiralynek-furdoje–diplomamunka-diosgyor-varfurdojenek-revitalizaciojara?fbclid=IwAR2EK6z6LYu4J-8r_05AxKjTQP0ZQvxEJ9MFkF3PkqA-CHgce_-lBHOJ_e4