Mi történne, ha holnap meghalna Putyin?

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin megbízott elnökként, megválasztott elnökként, miniszterelnökként, majd újra elnökként már közel 23 éve irányítja Oroszországot, és nem adja jelét annak, hogy hamarosan nyugdíjba tervezne vonulni. Az orosz alkotmány 2020-as módosítása óta Putyin újabb két elnökválasztáson indulhat, így potenciálisan 2036-ig, 83 éves koráig maradhat hatalmon.

Amióta az öregedő Putyin februárban elrendelte Ukrajna lerohanását, sok a találgatás a jövőjét illetően. Október 7-én lesz a 70. születésnapja, és egyre több a hír és pletyka a romló egészségi állapotáról, miközben életben maradása a Kreml egyik legfontosabb nemzetbiztonsági prioritása. Putyin egyelőre nem is nevezett meg nyilvánosan senkit, aki egy nap az utódja lehetne.

Pedig ahogy Mihail Gorbacsov szovjet főtitkár és II. Erzsébet brit királynő, úgy egyszer Putyin is meg fog halni. De mi van akkor, ha ez váratlanul, hirtelen tényleg bekövetkezik, miközben még hivatalban van? Mi a protokoll, és mi várható utána Oroszországtól?

444.hu