Több száz iráni tüntetett Budapest belvárosában

Szombat kora délután több száz iráni tüntető vonult Budapest belvárosában, a Váci utcán. A tüntetők az iráni rezsim ellen tiltakoztak. A demonstráció békés keretek között zajlott, ennek ellenére a környéken nagy volt a rendőri készültség. A már Irán határain is túlnyúló tüntetéshullám egy 22 éves kurd nő halála után robbant ki szeptemberben.

Mahsza Amini szeptember 13-án utazott Irán fővárosába, Teheránba, hogy ott elintézzen néhány dolgot a küszöbön álló egyetemi tanulmányaihoz, de egy metrómegállónál az iszlám szokások betartatásán őrködő karhatalmi szerv emberei betuszkolták egy „helytelen öltözködés” miatt előállított nőkkel teli kisbuszba.

Az Aminivel együtt utazó nők elmondása szerint a fiatal nőt már a kisbuszban elkezdték kínozni: előbb botokkal ütötték, majd a fejét többször is odaverték a jármű oldalához. Bántalmazása után Amininek részt kellett vennie a helyes öltözködésről szóló előadáson, az egyik szünetben azonban összeesett, és három napra rá egy teheráni kórházban meghalt.

A lány szeptember 17-i, szülővárosában, Szakkezben tartott temetése tüntetésbe torkollt, és Amini napok alatt az elnyomó teokratikus rezsim mártírjává vált. A már legalább nyolcvan iráni településre kiterjedő tiltakozáshullámhoz a világ egyre több országában csatlakoznak a helyi iráni közösségek. A hivatalosan adatok szerint Iránban már több mint 40 ember halt meg a tüntetések vérbe fojtása miatt.

telex.hu