Nincs mindenhol elég tűzifa

Gulyás Gergely egy szeptember eleji kormányinfón jelentette be, hogy a kormány tűzifa- és barnaszénprogramot is hirdet. A miniszter akkor annyit mondott a programról, hogy közvetlenül az erdőgazdaságoktól lehet majd fát venni, mindezt hatósági áron. Egy héttel később a kormány el is indította a programot, de a kialakult helyzet miatt nem mindenki boldog. Szombaton végül az Agrárminisztérium is úgy érezte, itt az ideje a következő beavatkozásnak: a nagy érdeklődés miatt szeptember végétől vasúton és közúton szállítják a fát azokra a helyekre, ahol arra nagyobb az érdeklődés, például a főváros térségébe.

Röviden a lényeg: az állami erdőgazdaságoknál megtermelt tűzifát egységes áron lehet megvásárolni, háztartásonként maximum tíz erdei köbmétert (egy erdei köbméter 1x1x1,7 méteres farakást, azaz egy méter hosszan 1,7 méter magasra pakolt egyméteres farönköket jelent, ami frissen vágott keményfából 11-12 mázsa, a fűtésre alkalmas légszáraz állapotú fából pedig nagyjából 8 mázsa).

Minderre az ország 152 értékesítési pontján van lehetőség, az igényt pedig személyesen, telefonon és emailben lehet jelezni. A tűzifaprogramban három tűzifatípus árát határozták meg: keménylombos fát 30 ezer forintért, lágylombos fát 19 ezer forintért, míg fenyőt 19 ezer forintért lehet erdei köbméterenként vásárolni. Fontos, hogy a megvásárolt tűzifa szállításáról a vevőnek kell gondoskodnia.

telex.hu