Helikopteres harcászatot tanítanak majd a Balaton körül

Szombaton Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Veszprém és Bács-Kiskun megyében keltettek zajt vadászrepülőgépek, hétfőtől pedig Veszprém, illetve Somogy megyében lesz majd jelentős a helikopterforgalom, ugyanis október 21-ig egy nemzetközi helikopteres harcászati oktatótanfolyam zajlik.

A Honvédelmi Minisztérium az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az MH Pápa Bázisrepülőtér másodszor ad otthont az Európai Védelmi Ügynökség által szervezett oktatótanfolyamnak. A tanfolyam részeként a különböző típusú magyar és külföldi helikopterek speciális helikopter-harcászati feladatokat hajtanak majd végre alacsony magasságban és lakott területek közelében.

A repülések főként Veszprém megyét és Somogy megye északi részét érintik, kiemelten Pápa, a volt kenyeri repülőtér, és a Siófok-Kiliti repülőtér térségét, valamint az MH Bakony Harckiképző Központ gyakorló- és lőtereinek területét. A pilóták a kiképzés egyes feladatait közutak felett, alacsony magasságban teljesítik.

„A tanfolyam ideje alatt a nappali órákban helikopterek és harcászati repülőgépek intenzív hanghatása várható. A Magyar Honvédség a vonatkozó jogszabályokat betartva törekszik arra, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát” – áll a közleményben.