Csaknem kétmilliárd forint érkezett 2022 első felében Márki-Zay Péter mozgalmához az Egyesült Államokból.

Ez az összeg eltörpül a Fidesz „államosított” kampányának számaihoz képest, ám újdonság a magyar politikában. Eddig ugyanis senkinek nem volt „papírja” arról, hogy kampányának felét „kiskapusan”, de külföldről finanszírozták – ezt ráadásul épp a közös miniszterelnök-jelölt hozta nyilvánosságra.

Márki-Zay úgy érvel, hogy valójában két kampány futott, egy pártos és egy civil – az utóbbit finanszírozta a tengerentúlról megtámogatott mozgalma.

Ezen túl is érdekes a sztori: a néhai Arthur Finkelsteinnel fémjelzett, és a Republikánus Párthoz fűződő fideszes amerikai kapcsolatok mellé mára létrejött egy, az ellenzékkel együttműködő, sőt a hátországgal közös céget vivő demokratapárti kör is.

Mennyire befolyásolták az amerikaiak az ellenzéket? Tényleg ők erőltették a végül eredménytelen Putyin-ellenes kampányt? Kért-e cserébe valamit a pénzt küldő szervezet.

Három nappal a Műegyetem előtti ellenzéki nagygyűlés után, március 18-án elnökségi ülést tartott Márki-Zay Péter mozgalma. A Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) operatív vezetője, Vékás Sándor – a birtokunkba került jegyzőkönyv szerint – arról tájékoztatta a vezetőséget, hogy keretszerződést kötöttek a bécsi székhelyű Datadat GmbH-val kommunikációs kampány- és rendezvényszervezés, kommunikációs tanácsadás, adatbázis-építés, illetve közösségi média alapú kampányszervezés ellátása tárgyában.

Vékás érdeklődésünkre a szerződés végösszegét nem tudta megmondani, de bőven százmilliós nagyságrendről beszélt.

Mindent csinált a Datadat, több száz számláról beszélünk, rengeteg megbízást kaptak

– mondta a 24.hu-nak.

24.hu