Miskolc. A fideszes Barta és az ellenzéki Sebe-Gazdig kampánya markánsan különbözik egymástól

A miskolci hármas egyéni választókerület indulói:

  • Sebe-Gazdig Judit (DK-LMP-MSZP-Párbeszéd-Momentum-Velünk a Város)
  • Barta Gábor (Fidesz-KDNP)
  • Fülöp József Istvánné (Munkáspárt-ISZOMM)

A választókerület karakterét nem lehet olyan egyértelműen meghatározni, mint a lakótelepet lefedő újpesti 12-esét, de egy biztos: ezeket az utcákat sem gazdag emberek lakják. A cementgyáról elhíresült Hejőcsaba családi házas (de nem kertvárosi) övezete és a hírhedt fészekrakó programban szereplő avasi lakótelep néhány lépcsőháza tartozik ide.

A miskolci hármas választókerület története nagyon hasonlít az újpesti 12-esére. Igaz, itt 2006-ban egyetlen egy szavazattal nyert még az MSZP-SZDSZ színeiben a tavasszal országgyűlési képviselővé választott, immár DK-s Hegedűs Andrea. 2010-ben és 2014-ben már a Fideszé volt a győzelem, 2014-ben a most induló Barta nyert. Mostani kampányának fontos része volt, hogy megmutatta a 2014 és 2019 közötti képviselősége eredményeit (parképítés, védőkorlát, konténertároló, ledfalak a buszmegállókban). A 2019-es ellenzéki győzelemhez az kellett, hogy az addig 20 százalék körüli Jobbik (és a 2 százalékos LMP) is beálljon a baloldali jelölt mögé, Hegedűs Andrea így 51:43 arányban nyert.

A fideszes Barta és az ellenzéki Sebe-Gazdig kampánya markánsan különbözik egymástól, és ezt a különbséget lehetett felfedezni a tavaszi országgyűlési választás utáni, többnyire fideszes győzelmeket hozó időközi önkormányzati választásokon is. A fideszes jelölt az utcákat járja, többnyire egymagában, rollátort adományoz 82 éves néninek, országos politikusokkal ha nem muszáj, nem mutatkozik. Külön történet az Y-híd, amivel Barta előszeretettel fotózkodott. Ez a választókerülettől valójában több kilométerre fekszik, még Orbán Viktor ígérte meg 2015-ben. Ellenzői szerint ez egy felesleges, semmilyen helyi közlekedési problémát meg nem oldó beruházás volt.

A fideszes jelölttel szemben Sebe-Gazdig pártja mindkét vezetőjével találkozott a kampányfinisben. Gyurcsány Ferenc és pártja épp szerdán, a miskolci időközi választás hajrájában tartott kihelyezett frakcióülést Miskolcon, és ha már ott volt, megtolta Sebe-Gazdig Judit kampányát is. A jelölt ott volt hétfőn Budapesten is, ahol Dobrev Klára mutatta be árnyékkormánya tagjait, emellett utcafórumokon és lakótelepi lépcsőházakban bukkant föl.

Döbbenetes fideszes fölény tavasz óta

A május eleje óta tartó időközi választásfolyamban óriási a Fidesz fölénye. Különösen szembetűnő, hogy mindez egybeesik az elhúzó háború nyomában járó gazdasági válsággal, a meglóduló inflációval, a keresetek reálértékének csökkenésével, ráadásul olyan helyeken – például Újbudán, ZuglóbanÓbudán, a XXII. kerületben vagy Budaváron – is sikerült győzniük, ahol 2019-ben vereséget szenvedtek.

A budapesti kerületekben a tavasz óta 9:2 arányban vezet a Fidesz,

A nagyobb vidéki települések polgármester- és egyéni választókerületi-választásain 16:6 a Fidesz javára.https://444.hu/2022/09/24/csunya-lenne-ha-a-vasarnapi-idokoziket-se-huzna-be-az-ellenzek