ISMERJÜK MEG EGYÜTT A DIÓSGYŐRI STRAND LEHETŐSÉGEIT (VIDEÓVAL)
 Városi Estek nevű programsorozat lényege, hogy a lehető legtöbb, döntésünket potenciálisan befolyásoló információ birtokában alkossunk véleményt egy adott témában. Az október 6-án esedékes első alkalom során arról beszélgethetünk szakértők segítségével, hogy amennyiben fejlesztés indulna a több mint 10 éve bezárt Várfürdő területén, azt hogyan képzelik el az érdekeltek.

A Miskolc Televízió Kilátó című magazinműsorában Varga Andrea alpolgármester elmondta, a jelenlegi városvezetés eltökélt szándéka bevonni az állampolgárokat a döntés-előkészítési folyamatokba. Ezért született meg a Részvételi Koncepció és ezért nyúl olyan új eszközökhöz az önkormányzat, mint a közösségi gyűlés, a Miskolci Ötletmaraton, a közösségi tervezés vagy a részvételi költségvetés.

A Városi Estek beszélgetéssorozata egy újabb ilyen módszer az emberek bevonására. Sélley Andrea, a szakmai megvalósításért felelős Dialóg Egyesület tagja kifejtette, az első alkalom témáját a Diósgyőri strand adja, de olyan konfliktusos kérdések is előkerülnek majd, mint a Népkert, vagy a parkolás és a közlekedés. „Olyan témák, amelyek az emberek mindennapjait befolyásolják” – fogalmazott.

„A Városi Estek célja, hogy már a legkorábbi szakaszban, bizonyos információk és tények megismerésénél egy asztalnál üljenek a városgazdák és az érdekelt emberek” – foglalta össze tömören a program lényegét Sélley Andrea.

Magán az október 6-i esten a Diósgyőri strandhoz és lehetőségeihez kapcsolódó tényszerű adatokat ismerhetnek meg a résztvevők, ezeken a Polgármesteri Hivatal szakosztályai, kiváltképp a Főépítészi Kabinet már dolgoznak.

Azonban az információáramlás kétoldalú, hiszen az állampolgárok visszaadhatják a „közérzetüket” egy potenciális fejlesztéssel kapcsolatban. Ezt is méri az ide kattintva elérhető kérdőív, amely október 2-ig tölthető ki.

Varga Andrea hozzátette, hogy a kávéházi beszélgetéshez hasonló, de semmiképpen nem plenáris est végére nem egy döntés születik meg, hanem elindulhat a tervezési folyamat, amelyhez szükséges a városlakók álláspontja. „A döntés-előkészítési folyamat nagyon fontos első lépése lesz ez” – mondta.

„A strandról annyit biztosan tudunk, hogy sokakat érdekel, és elképzelhető, hogy egyáltalán nem lehet belőle semmi, például mert annyira lecsökkent a rendelkezésre álló terület, vagy nem lesz rá forrás. Nagyon kevés róla a tényszerű információ a köztudatban – ez az est azt szeretné, hogy együtt megértsük a lehetőségeket” – zárta Sélley Andrea a Városi Est értelmezésével.

Október 6-án, 17 órától a Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvodába várják a résztvevőket a mintegy két óra hosszú Városi Estre. Regisztrálni október elején, és további információkról olvasni a https://tervezzukmiskolcot.hu/ felületen lehet.