Skip to content

Szolnokon csődöt jelentett a távhőszolgáltató, péntektől az állam fűti a lakásokat

Pont a fűtés beígért elindítása előtt egy nappal ütött be a mennykő, a városban rendkívüli közgyűlést hívtak össze, mert a távhőszolgáltató csődöt jelentett.

Szeptemberben biztonságiak védték a kiebrudalt dunaújvárosi hőszolgáltató fűtőműveit, az új, önkormányzati cég munkatársait akadályozták abban, hogy átvegyék a szolgáltatást. Mostanra itt ugyan elsimulni látszanak a viszályok, de úgy tűnik, hogy borulhat a vállalkozó többi érdekeltsége is. Szolnokon rendkívüli ülésen tárgyaltak a helyzetről, ugyanis a Pomázi Csaba érdekeltségébe tartozó cég bedobta a törülközőt, és váratlanul csődöt jelentett csütörtökön, erről a magyarnarancs.hu értesült.

A várossal közel 20 ezer lakás távfűtésére szerződött Alfa-Nova Kft. karbantartásra hivatkozva még nem indította el a fűtést, egy nappal a szolgáltatás beígért indítása előtt álltak elő a váratlan bejelentéssel. A korábban Simicska Lajos köréhez sorolt Pomázi érdekeltségei a kilencvenes évek végétől kezdődően több várossal is szerződtek távhőszolgáltatásra, majd 2015-ben Székesfehérváron, Szekszárdon, Szegeden bontottak szerződést, Kiskunfélegyházán tavalyelőtt vette át a távhőt egy önkormányzati cég, az egyik utolsó fecske maradt Szolnok.

Az már csak a rendkívüli ülésen derült ki, hogy az Alfa-Nova Kft. már október elején jelezte: nem tudja az ellátást biztosítani. Erről Szalay Ferenc polgármester számolt be az ülés után a Facebookon. Ebben a posztban írta le a polgármester azt is, hogy a szolgáltatást az állami MVM Oroszlányi Távhőszolgáltató veszi át péntektől, úgy tudjuk, hogy a cég estére ígérte a fűtés elindítását.

Az MVM Oroszlányi Távhőszolgáltató akkor alakult meg, amikor Oroszlányon leállt a Vértes Erőmű, ezt követően vette át a távhő céget az MVM, és álltak át a gázkazánokra. Az állami vállalatot jelölte ki engedélyes szolgáltatóként az energiahivatal, amikor Dunaújvárosban megvonták a Pomázi Csaba érdekeltségébe tartozó szolgáltató cégtől az engedélyt, az MVM Oroszlányi Távhő váratlanul visszalépett még június végén, ekkor dőlt el, hogy a dunaújvárosi önkormányzati cég veszi át a lakosok ellátását. Egyelőre úgy tűnik, hogy az MVM lesz a végleges szolgáltató Szolnokon. Nem verték nagydobra korábban, de most kiderült a rendkívüli ülésen, hogy már két hete döntöttek erről. Mivel zárt ülésen tárgyaltak minderről, részleteket nem tudtunk meg. Annyi információ azért kiszivárgott, hogy nem számolnak olyan harcias jelenetekkel, amelyek Dunaújvárosban előfordultak, amikor a fűtőművek átvételét kísérelték meg az új szolgáltatók.

A Szolnokon fűtő Alfa-Nova Kft évek óta veszteségesen működik, 2020-ban mínusz 194 millió forint volt az adózott eredménye, 2019 májusában büntetőjogi intézkedést jegyeztek be a cégbíróságon. A szolnoki szolgáltató egyik tulajdonosa az Energott Kft, ez szintén Pomázi érdekeltsége, ez a cég a százmilliós nyereségek után, tavaly egymilliárdos veszteséggel zárta az évet. Az Energott volt egészen tavaly májusig a tulajdonos a dunaújvárosi cégben is, de ott 2020 májusa óta az ausztriai székhelyű Energo-Haus Tourism Gmbh került bejegyzésre. Az is ismert már, hogy 2019-ben, ahogy azt akkor az Átlátszó megírta, Pomázi köreiből ismertek is letartóztatásba kerültek, mivel csődbűntett miatt nyomozás folyt.

Zűrzavaros ügyek, de akadnak, akik úgy vélik, hogy nem véletlenül került szorult helyzetbe a hajdan a Fidesz holdudvarához Simicska Lajos révén ezernyi szállal kötődő vállalkozó. Annyi biztos, hogy a kilencvenes években terjeszkedő távhővállalkozásokkal a fogyasztók nem voltak túl elégedettek, a magas szolgáltatási díjak mellett kevéssé volt türelmes a cég, néhány havi tartozás után simán levágták a szolgáltatásról az adós családokat. Pomáziék egy faktoráló céget is alapítottak, a Globál Faktor Kft. bonyolította a számlázást az ellátott háztartásokban. Mégsem a lakosok elégedetlensége vetett véget a legtöbb esetben a szolgáltatásnak, hanem a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal vonta vissza többnyire az engedélyt, hol szabálytalan gázkereskedelemre hivatkozva, a dunaújvárosi esetben pedig a zavaros cégviszonyok, illetve a szén-dioxid-kvóta egymilliárd forintos számlájának meg nem fizetése miatt.

A szolnoki rendkívüli közgyűlésen arról is döntöttek, hogy a dolgozók megkapják elmaradt béreiket, és az állami cég átveszi a munkásokat is.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük