Dobrev–Márki-Zay-vita: Egymásnak mentek azért, hogy ki tudja megvalósítani azt, amiben egyetértenek

„Péter, nem mondasz igazat”

– kezdte első megszólalását az RTL Klubon rendezett miniszterelnök-jelölti vitán szerda este Dobrev Klára, és addigra már túl voltunk azon, hogy Márki-Zay Péter megnevezett egy konkrét politikust, Popovics Juditot, mint olyat, akit szerinte megzsarolt a DK.

Az első negyedóra sistergős feszültségben telt, ami egyáltalán nem volt meglepő az elmúlt napok kampányhangulata után. Dobrev Klára elmondta, hogy:

  • nem tartja alkalmasnak Márki-Zay Pétert a miniszterelnök-jelölti posztra,
  • szerinte nincs meg a „mentális felkészültsége”,
  • Donald Trumphoz hasonlította,
  • azt mondta, szerinte bomlasztja az ellenzéki összefogást,
  • és ámokfutásnak tartja, amit az elmúlt napokban művelt.

Márki-Zay Péter ezzel szemben elmondta, hogy

  • személyeskedő hazugságokat terjesztenek róla,
  • a DK pedig politikusokat zsarol.

Hogy milyen kiélezetté vált a verseny, azt jól mutatta, hogy Dobrev már nem tudott úgy viselkedni, mint a korábbi vitákon, ahol vezető pozíciója tudatában nem kellett támadnia a többieket. Most nekiment Márki-Zaynak, majd igyekezett bizonygatni a nézőknek, hogy ő az ellenzék összetartásának záloga.

A feszült blokkot végül kézfogással zárták, és megállapodtak, hogy mégis lesz közös nyilatkozat arról, hogy nem mocskolják egymást.

 Fotó: botost/444.hu

Vagyis a vita éppen fordított ívet írt le a legtöbb hasonló eseményhez képest. A közéleti vitákon jellemzően óvatosabban indítanak a felek, és akkor növekszik a feszültség, amikor már belemelegedtek. Itt viszont, miután túl voltak a hatalomtechnikai ütközeten, kiderült, hogy a tartalmi kérdésekben nincs óriási ellentét közöttük.

A műsor első részében a műsorvezető által felvetett témákban semmiképp nem volt – egymásra licitálva lépnének fel a fideszes korrupcióval szemben, és mindketten azon a véleményen vannak, hogy ki lehet mondani a fideszes alaptörvény érvénytelenségét, mert az a Fidesz kizárólagos hatalmát szolgálja. Alkotmányügyben éppen Karácsony Gergely képviselt szelídebb álláspontot, de ő már visszalépett. Mindketten utánamennének azoknak a családtagoknak is, akiknek a nevére közvagyonból származó javakat írtak – az olasz maffiával szembeni fellépéssel és Romániával példálóztak. Márki-Zay Péter természetesen többször is elmondta, hogy a 2010 előtti korrupciós ügyeket is elszámoltatná (felhozta példának az OLAF jelentését a négyes metróról) – Dobrev Klára viszont nem igazán vette fel a kesztyűt, és nem állt bele abba, hogy Gyurcsány Ferenc kormányzásának korszakát védje, így ebből nem alakult ki érdemi összecsapás.

A műsor első fele így egymással lényegében egyetértő emberek kőkemény csatáját hozta. A vita azon van, hogyan lehet leváltani a Fideszt – és Márki-Zay szerint Dobrev vezetésével nem lehet.https://444.hu/2021/10/13/dobrevmarki-zay-vita-egymasnak-mentek-azert-hogy-ki-tudja-megvalositani-azt-amiben-egyetertenek