Skip to content

Vagy igen… A nagy többség a békés átmenet híve, nem szeretnénk hídlezárásokat, lámpavasra akasztásokat és polgárháborús hangulatot

Vagy igen… A nagy többség a békés átmenet híve, nem szeretnénk hídlezárásokat, lámpavasra akasztásokat és polgárháborús hangulatot
Alább olvasható az előválasztás első fordulójának az eredménye. Tulajdonképpen ez borítékolható volt. Sokaknak meglepő, s kockázatos, bili borogatást vizionáló, hogy Karácsony és Márky-Zay Péter egy különalkuban Dobvrev Klára ellenébe szervezkedik. Akik az ellenzék győzelméért aggódnak ezt a stratégiai lépést nem tartják helyesnek.  Megfeledkeznek arról, hogy a leendő koalíciós partnerek mi sem természetesebb, ezt a megméretetést véresen komolyan veszik. Számomra ez a húzás tökéletes bizonyítéka annak, hogy nem a kormánypárt kottájából játszanak.  Ha csak nem az történt, hogy meghekelték Klára asszony eredményét, s úgy hitték, ha a Fideszes tábor megtolja a szavazatait, ezzel kellő zavarodottságot lehet előidézni az ellenfél táborában. Sebaj  Márky és Karácsony szerencsére észbekapott. Nem ördögtől való ez az előzetes összekapaszkodás. Lásd korábban a nénemt kereszténydemokraták a szociáldemokratákkal fogtak össze, hogy kiszorítsák a szélsőségeket.  Fő a józanság és az előrelátás. Ott van az izraeli példa is, miután a ki tudja hányadik választással se voltak képesek a Nyetanayaut elsöpörni riválisai összefogtak.  Rotációs rendszerben felváltva kormányoznak, mint a Káma szutrában mikor ki van fenn és lenn. Mondjuk ez a páros nem éppen olyan egyenlő, mint Orbán és Semjén fővadász. Lényeg, hogy közösen kormányoznak. Igen nálunk ez még szokatlan, újszerű és lélegzet visszafojtva izgulunk, ez a törékenynek tetsző – a túloldalról lemoslékozott koalíció képes lesz e kitartani a választásokig. Egy biztos, hadd ne soroljam fel már látni, hogy több olyan nem jutott dinnyeföld alapú,  innen-onnan kipergett megélhetési politikus kezdett pártalakításba. Sértődöttségből vagy, éppen azért mert még messze van a nyugdíjkorhatártól. Ők azt a feladatot kapták, hogy bomlasszák az ellenzéki egységet. Mindenestre kezd körvonalazódni az új választási egységpárt – hogy aztán eljussunk az amerikai rendszerű kétoldalú felállásáig.  Emlékeztetőül az óceánon túl is bevált, hogy a választásokig úgy a demokratáknál, mint a republikánosuoknál először óriási előválasztásban rostálják ki a legesélyesebbeket. Ez idő alatt párton belül is zajlanak a karaktergyilkosságok az áskálódások és egymás imidzsének a rombolása. Egymás cséplése, hogy aztán egymás nyakába boruljanak. Mi sem vagyunk különbek. Csak szoknunk kell. Nekik is, meg nekünk is a szurkolóknak.Ha itt valami még bomlasztó lehet a pénzszórás.  Olyan formátumú osztogatás kezdődött a társadalom minden rétegének, amire még soha nem volt példa. Vajon ez a fajta pénzeső milyen hatást gyakorolhat majd a választások végső kimenetelére. Ha az ellenzék harcba száll, kezdődik a pókerezés, minden ígéretet tromfolni kell.  Végül az nyerhet, aki többet ígér. Nincs kockázat, hiszen ha a kormánypárt marad, kezdődhet az újbóli padlássöprés, fordított helyzetben is. Hiszen már most is,  az osztogatás alapja az a jókora devizahitel, amit nem jó szántunkból vettünk fel. 

Többen elemezték Jakab Péter visszaesését a versenyben. Egyetlen magyarázat, hogy mindenki szurkol a radikális ígéretekkel kampányoló politikusoknak. Ám valójában a nagy többség a békés átmenet híve, nem szeretnénk hídlezárásokat, lámpavasra akasztásokat és polgárháborús hangulatot. Nem ördögtől való ez az előzetes összekapaszkodás

Ahogyan várható volt, a szavazatszámlálás második napján már nem változtak jelentősen az erőviszonyok az ellenzéki előválasztáson. Dobrev Klára a szavazatok 35%-át kapta, Karácsony Gergelyt 27% támogatta, Márky-Zay Péter 20%-kal végzett a harmadik helyen.

A második nap fejleményei között csak az okozott kisebb meglepetést, hogy a fővárosi szavazatok végül nem hozták el Karácsony Gergely felzárkózását, sőt, a különbség kissé még nőtt is a két jelölt között.

Dobrev Klára főként a vidéki választókerületekben aratott fölényes győzelmeknek köszönhetően nyert, de végül a fővárosban sem szerepelt rosszul, több körzetben nyerni tudott. A szavazatok 34,76%-a támogatta a DK jelöltjét.

Karácsony Gergely végül 27,31%-ot kapott, kicsit még csökkent is a támogatottsága az első nap eredményeihez képest, a fővárosi kerületek nem tudták ellensúlyozni a gyengébb vidéki eredményeket.

Márky-Zay Péter a szavazatok 20,43%-át kapta, ez lett végül az előválasztás legnagyobb meglepetése. A miniszterelnökjelölt nagyon egyenletesen teljesített minden kerületben, vagyis az ország egész területén a harmadik legnépszerűbb jelöltnek mondható.

A másik nagy meglepetés a rosszul mozgósító jobbikos miniszterelnök-jelölt visszafogott szereplése. Jakab Péter a megszámolt szavazatok 14,1%-át szerezte meg, ez kissé jobb, mint az első napi részeredmény, de a népszerűségi viszonyokban ez alig jelent változást.

Fekete-Győr András eredménye a 3,4%, a második napon sem lett szebb. Az egyéni jelöltek támogatottsága alapján úgy látszik, hogy ő még a Momentummal szimpatizáló szavazókat sem tudta sikeresen maga mellé állítani.

Az előválasztást azért tartották, mert a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd úgy döntött, közösen indul a 2022-es országgyűlési választáson. Így a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt és egyéni képviselőjelöltek kiválasztására volt szükség. Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 28. között rendezték meg, az egyéni jelöltek sorsa ezzel el is dőlt.

A DK 33, a Jobbik 28, az MSZP 18, a Momentum 15, a Párbeszéd 7, az LMP 5 helyen tudott győzni. Ez nem feltétlenül tükrözi az országos pártpreferenciát, hiszen szinte minden körzetben 2-3 jelölt küzdött a kölcsönös visszalépések eredményeképp, sőt, több helyen csak egy jelölt maradt.

Török Gábor politológus arra is felhívta a figyelmet, hogy az ellenzéki pártok végső parlamenti képviseletét alapvetően befolyásolhatja, hogy a biztos ellenzéki győztes választókörzetekben most ki nyert. Eszerint a DK 10, a Jobbik 3, az MSZP 6, a Momentum és a Párbeszéd 5-5, az LMP 1 mandátumot érezhet a zsebben.

“Nagy valószínűséggel a DK-é lesz a legnagyobb frakció a parlamentben (nyilván messze a Fideszé után). A Jobbik csak akkor közelítheti meg a DK-t, ha jövő tavasszal a vidéki (“billegőnek” mondott) körzeteiből sokat meg tud nyerni. Az MSZP túlél. A Momentum bekerül. A Párbeszéd sikerszázaléka a legmagasabb lesz. Az LMP-nek kelleni fognak a listás mandátumok a frakcióhoz.”

A miniszterelnök-jelöltség sorsa az előválasztás második fordulójában dől majd el. Az első forduló három legjobban szereplő politikusa vehet részt rajta, de mára már elég egyértelműnek tűnik, hogy a fő kérdés: lesz-e visszalépés annak érdekében, hogy Dobrev Klárát Karácsony vagy Márky-Zay legyőzze.

Az eredmények első pillantásra inkább Márky-Zay visszalépését valószínűsítik, hiszen Karácsony vidéken is jobban szerepelt nála és összességében közel 33%-kal több szavazatot gyűjtött az előválasztáson. Márky-Zay viszont azzal érvel, hogy a jobbikos és momentumos szavazatokkal együtt (amelyeket ő nagyobb eséllyel tud begyűjteni) sokkal erősebb, és a budapesti számai is jobbak a vártnál, nem mutatnak elutasítottságot.

A következő napok a lehetséges visszalépés körüli egyezkedésekkel telnek majd. Eben nem csak az elkötelezett támogatók lehetséges átszavazását fogják mérlegelni, hanem azt is, hogy a bizonytalanok széles táborát ki tudja jobban megszólítani.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



21 Comments

  1. Névtelen
    2021.10.04. 07:32

    nagymiskolci szirénhangok kivetítése az országra.

    1
    1
    • Névtelen
      2021.10.04. 08:28

      Miskolcon lassan VV félidő

      1
      1
  2. Névtelen
    2021.10.04. 07:44

    „Számomra ez a húzás tökéletes bizonyítéka annak, hogy nem a kormánypárt kottájából játszanak.”

    Számomra meg a Dobrev mögöttes erők kottája.

    Bajnai visszatérési kísérlet is az volt. Jakab feladatát Márki-Zayra osztották. Ennyi történt. („Hadházy unokatesó legyen az elszámoltató, keller-budai elvtárs” 😁😂😁)

  3. Névtelen
    2021.10.04. 07:45

    Minek a cikkhez ez a mocskolódó fotó? Sokat „emel” az elemzés színvonalán.

    • Névtelen
      2021.10.04. 13:03

      Bele kellett volna sz@rnia kezébe, nem megcsókolni

      • Névtelen
        2021.10.04. 15:32

        a Te apádat, anyádat is kinyírták a komcsik?

  4. Névtelen
    2021.10.04. 08:29

    „Sebaj Márky és Karácsony szerencsére észbekapott.”

    Ez most vicc akart lenni?

  5. Névtelen
    2021.10.04. 12:50

    A történelem az élet nagy tanítómestere amelyekből sajnos rossz példát is láttunk. Ugyanis 2002 : Fidesz bukásakor Orbán felhergelve népét Erzsébet hídfoglalások voltak és blokád, 2006 : Ugyancsak polgárháborús helyzet mert az öszödi beszéd kiszivárgása kapcsán ismét Orbán felhergelve híveit kivezényelte az utcára és sajnos a szomorú helyzet tv székház ostroma az eleinte békés tüntetés, randalírozásba csapott át. Tehát láttuk sajnos amikor veszítettek nem tudták feldolgozni a bukást, magukra vették és olyankor mindig szinte „izzott a levegő” forró hangulat volt. Nagy kérdés most „ha” veszít a Fidesz ismét akkor megismétlődik -e a hídfoglalás, blokádok, polgárháborús hangulat vagy békés átmenet lesz? De október 23 békemenetre már biztos „hangolnak” a fideszesek főleg, hogy bátorítja őket a magabiztosságukat a Stop Gyurcsány és Stop karácsony petíció amit már több mint 1 millióan írtak alá ez magabiztosságot ad nekik. valamint az ELXRTUK film elkészült amely hamarosan bemutatásra kerül és a teleplakátolt plakátkampány az ELKXRTUK felirattal mindezekből merítenek erőt ami magabiztossá tesz őket. Csak nagy kérdés ezekkel lehet -e még választást nyerni ?

    • Névtelen
      2021.10.04. 17:13

      lehet. és nyerni is fog. csak, hogy megnyugodj.

      • Névtelen
        2021.10.04. 17:50

        aztán másnap 😂🤣😁😀🤣

        „galambok ültek a verebekhez. Mikor gyöngéden járdára lépett, édes bokája derengve fénylett. Mikor a válla picikét rándult, egy kis fiúcska utána bámult.”

        Láttuk már ezt Miskolcon.

        • Névtelen
          2021.10.04. 19:31

          Van még elvtárs aki nem jött vissza? ( felügyelő bizottságba, igazgató tanácsba, megbízási szerződéshez, stb)

  6. Névtelen
    2021.10.04. 12:54

    Nagy kérdés mennyire lesznek feldúltak, indulatosak és a sértődöttségük által készülnek -e bosszúra a fidesz, hogy egy esetleges bukásukat feltudják -e dolgozni főleg úgy, hogy 12 évig kormányon voltak és a 2022 választási győzelemre is nagy hevesen készülnek de ha elbukják vajon tudnak
    -e békével veszíteni és békével átadni a hatalmat ha esetleg nyer az ellenzék ? Nagy kérdés !

    • Névtelen
      2021.10.04. 15:30

      Ez ellenzék? Mennyé’mán!

    • Névtelen
      2021.10.04. 15:35

      Az. Szél Bernadett is most szabadult a börtönből.😁😂😁 Csak közben volt amcsi ösztöndíjas.😁😂🤣😀

    • Névtelen
      2021.10.04. 16:10

      „Ugyanis 2002 : Fidesz bukásakor Orbán felhergelve népét Erzsébet hídfoglalások voltak és blokád,”

      Minek hazudsz Orbánról a bécsi cukrászdádból?

    • Névtelen
      2021.10.04. 16:12

      „”Demokráciában nincs forradalom. Választás van. Ha valami nem tetszik, akkor nem az a módi, hogy felborítjuk a villamost, hanem elmegyünk szavazni. Aki itt felborítja a villamost, lezárja a hidat meg felborogatja a kukát, az nem forradalmár, hanem bűnöző, huligán, söpredék. Működő demokráciában az ilyennek baja eshet. Ha mégis sikerrel jár, akkor meg puccsista, akit illik lebombázni. Persze elképzelhető annyira hülye puccsista, akit nem kell bombázni, mert magától nekimegy a holnap üvegajtajának, és felkenődik rá, mint egy krumplibogár.

      Fogsz kapni egy szép nagy szavazólapot. Megkeresed rajta a gazdit – Isten ajándékát -, beikszeled, és húzol haza. Szépen kivárod a végeredményt, aztán vagy csóválod a farkad boldogan, hogy mégis tiéd a gondnoki állás a székházban, vagy tudomásul veszed, hogy bukta. Utána még ki lehet menni az utcára örvendeni vagy búslakodni, újabb síkidomokat alakítani, egy kis dombra lecsücsülni.””

      Tóta W. Árpád, 2006. Index

      • Régi olvasó
        2021.10.04. 17:24

        Tudod miről ugatsz, ostoba? Demokrácia?
        Ez a hazug népképviselet egy az állatvilágban teljesen lehetetlen, perverz helyzetet hozott létre. A vágómarhát a mészárosok letaglózzák: szegény marhák nem tehetnek róla. De van-e olyan örült képzelet, mely elképzelje, hogy a szarvasmarhák zászlós felvonulásban, éljent rikoltozva Kossuth-nótát énekelve válasszák meg azokat a mészárosokat, aki letaglózza őket? — megint Szabó Dezső! Iró Mi mindent megírt ez az ember! Mi változott az óta? Talán a hülyeség lett nagyobb, a fal lett simább, melyről lepereg az intés, mint a borsó!

        • Névtelen
          2021.10.04. 17:48

          Jé, a régi nihilista átment anarchistába.

  7. Régi olvasó
    2021.10.04. 17:31

    Marha! Tacitustól tudom, hogy azért lesz valakiből politikus, mert lopni akar. Jancsó Miklós
    A hazafiság a gazemberek legnagyobb esélye! Eszköze!
    „Az uralkodó réteg forradalma, csak arra jó, hogy vég nélkül fenntartsa saját ” Lev Tolsztoj 1802! Beszoptuk!
    Törvényszerűen mondhatjuk ki: hitvány idősebb nemzedékek mellett felnőtt ifjúság még hitványabb. FIDESZ Fiúcskák! Szabó Dezső 1921!
    Nincs nekem a zsidóval semmi bajom. csak a szemtelen és tisztességtelen emberekkel van bajom, akik között feltűnően sok a zsidó (pártunk, és kormányunk!) Márai Sándor
    „A kommunizmus tragédia, de az igazi ellenfél mindig a „nemzeti” jelmezbe öltöztetett képmutató kapzsi jobboldali.” (Márai Sándor)

    • Névtelen
      2021.10.04. 18:37

      Jancsó Miklós 😁😂🤣😀

    • Névtelen
      2021.10.04. 19:29

      „….képmutató kapzsi jobboldali.” (Márai Sándor)

      Aha. Kapzsi….

      „konkrétan melyik ellenzéki partot gondolod baloldalinak, illetve jobban baloldalinak, mint pl. a mostani „fiatal” demokratákat? a fidesz igencsak baloldali párt, az államosításokkal, az államilag rögzített rezsi díjakkal, a közmunkával, az alanyi jogon járó juttatásokkal, a multi es külföldi tőke ellenességgel, az adómentes jövedelemmel …”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük