A Nyerőgépekkel Kapcsolatos Leggyakoribb Mítoszok

Akár az online, akár a klasszikus nyerőgépekre gondolunk, a szerencsejáték ipar mindig is tökéletes táptalajt nyújtott a mítoszok terjedésének. Tény, a modern szerencsejáték-ipar egyik legérdekesebb jellemzője az iparágat körülvevő pletykák és mítoszok sora. Az iparágat általánosan jellemző bizonytalanság és véletlenszerűség vesszőparipaként szolgál sokaknak, az emberek pedig gyakran alig várják, hogy logikai bakikra bukkanjanak, hogy megmagyarázzák, amire nem tudják a választ.

Ha Magyarországon él, bizonyára van némi ismerete a szerencsejátékról szóló törvényekről és szabályozásokról, amelyek azért vannak, hogy segítsenek Önnek nyerni. Boross Örs, a szerencsejáték-ipar egyik elismert szerzője a kaszinóipar néhány általános mítoszát járja most körbe. A szerzőről további információt itt talál.

A szerencsejátékokra vonatkozóan 1991 óta léteznek szabályozások és törvények az országban. Az online szerencsejátékok tekintetében általános szabály, hogy csak engedélyezett szárazföldi kaszinók működtethetnek online felületet. A legnépszerűbb közülük a Magyar online kaszinó, online kaparós sorsjeggyel történő fizetéssel. Ha Ön is szerencsejáték-rajongó, akkor egész biztosan hallott már a Magyarországon elterjedt szerencsejáték-mítoszokról.

A szerencsejátékosok közül nagyon sok a babonás játékos – főleg azok, akik még újak, vagy esetleg nincsenek megfelelő ismereteik a területen. Ennek köszönhetően számos kaszinó-mítosz veti meg a lábát, s nem ritka, hogy a szerencsejáték-iparban valóban tényként kezelik őket.

Vitathatatlan, hogy a valóság elferdítése és terjesztése senkinek sem kedvez. A nyerőgépek a kaszinóipar egyik legnépszerűbb szerencsejáték-műfaja. Nem csoda hát, ha az őket körülvevő mítoszok száma egyenesen arányos az általános népszerűségükkel. Míg egyes mítoszok viszonylag ártalmatlanok, vannak olyanok, amelyek hátrányos helyzetbe hozhatják akár Önt is, miközben negatívan befolyásolhatják a szerencsejáték-élményét.

Ebben a bejegyzésben arra törekszünk, hogy megdöntsük ezeket az iparág nyerőgépeivel kapcsolatban fennálló, hazánkban elterjedt szerencsejáték-mítoszokat. Íme a legismertebb példák:

  1. “Meleg & Hideg” Nyerőgépes Hiedelem

Úgy tűnik, hogy ez az egyik leggyakoribb hiedelem a szerencsejáték világában – mind az online, mind a fizikai játékok vonatkozásában. A koncepció az, hogy bizonyos játékokkal magasabb kifizetések érhetők el meghatározott időszakokban, amíg „melegek”. Amint „kihűlnek”, a jövedelmező kifizetések tendenciája leáldoz. Az adott hiedelem azt sugallja, hogy van arra esély, hogy egy adott nyerőgép többet fizessen ki, amit a játékosok eliekben követhetnek és kihasználhatnak.

Az adott hiedelem valóságalapját észben tartva könnyedén megdönthetjük a magyarországi játékokkal kapcsolatos mítoszokat. Bár előfordulhat, hogy több nyereséges pörgetése lesz egy adott játékmenet alatt, ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy a játék „meleg” vagy sem. Ez történetesen a tiszta véletlen eredménye, miközben vannak olyan szerencsések, akik jelentős nyereménnyel távozhatnak. A kaszinó nyerőgép játékok nincsenek beprogramozva arra, hogy rövid idő alatt bőséges nyereményt termeljenek.

  1. A napszak időzítésének fontossága

A hiedelem leggyakrabban a hagyományos kaszinókhoz kapcsolódik. Ez a mítosz arra épül, hogy kijelenti, a játékgépek és más játékok többet fizetnek a nap bizonyos szakában, más napszakokban pedig kevesebbet. Ennek a mítosznak az lehetett a kiindulási alapja, hogy a kaszinók így próbálták meg rávezetni a játékosokat, hogy a kevésbé forgalmas napszakokban látogassák a nyerőgépeket, nagyobb nyerési lehetőségekkel kecsegtetve.

Ha a kaszinók képesek lennének módosítani a nyerési esélyeket vagy a játékok kifizetési arányát, attól a pillanattól a játékok már nem lennének többé véletlenszerűek. Ez pedig manipuláció, és illegális tevékenységnek számít.

  1. A nyerőgépeket manipulálják a játékosokkal szemben

Sokan azt gondolják, hogy a ház mindig nyer. Nagyon általános tévhit, hogy a kaszinó manipulálhatja nyerőgépeit annak biztosítására, hogy a játékosok mindig elveszítsék azt az összeget, amit a kaszinó háza be kíván zsebelni. Ez a koncepció azonban több okból is téves. Először is, senki sem játszana nyerőgépeken, ha nem lenne esély nyerni.

A szerencsejáték-létesítmények többsége esetében egyáltalán nem biztos, hogy rövid távon megkopasztja a játékosokat, hosszú távon persze mindenképpen profitot termelnek. A megtérülési ráta szerepe itt jön be. A megtérülési ráta – RTP néven is ismert – általában alacsonyabb, mint a teljes forgalom. A különbséget a kaszinó nyereség formájában kaszírozza be.

  1. Egy adott játékkal való játék növeli a nyerési esélyt

A játékautomaták és a szerencsejáték világához kapcsolódó másik híres mítosz az, hogy ha csak egy adott játékkal játszunk, akkor nagyobb az esélye annak, hogy nyerünk. A tévedés másik megközelítése az, hogy ha sikerül nagyobb nyereményre szert tenni, akkor utána kisebb az esélye más, ugyanolyan nagyságrendű nyereményt bezsebelni.

Azonban egy olyan véletlenszerű folyamatban, mint a nyerőgépek, az eredmény minden esetben a véletlen műve. Minden egyes pörgetés teljesen független az előző pörgetéstől, s nincs hatása a következő pörgetésre. Tudnia kell, hogy a nyerés vagy a bukás esélye minden egyes pörgetésnél azonos. Csakis a véletlenen múlik a végkimenetel.

Konklúzió

A fentiek csak néhány kiragadott példái voltak azon szerencsejáték-mítoszoknak Magyarországról, amelyről tudnia érdemes, hogy maximalizálhassa a szerencsejátékban elért sikereit. Ha már jól ismeri az országban elterjedt, a játékokról szóló általános mítoszokat, érdemes arra törekednie, hogy távol tartsa magát tőlük, miközben csak a megbízható és releváns információkat veszi figyelembe.