Válaszolt a BorsodChem, mit láthattak az égen a kazincbarcikaiak
Válaszolt a BorsodChem, mit láthattak az égen a kazincbarcikaiak
A felvételek április 15-én készültek (Fotók: Facebook)

Hatalmas, szokatlan felleg ugrott az égre április 15-én este Kazincbarcika felett, és bár a környéken élők hanghatásról is beszéltek, pontosan senki nem tudta megmondani, mi történt, ezért a közösségi oldalakon és települési csoportokban közzétett fotókkal a katasztrófavédelemhez és a BorsodChemhez fordultunk.

Dojcsák Dávid, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője úgy tájékoztatott, ezen a napon részükről beavatkozás nem történt, a BorsodChem azonban részletesen kifejtette, miről lehet szó. A beszámoló szerint nem üzemzavar állt elő.

Amennyire a fotókból kivehetőnek látjuk, mindkettőn a hűtőtornyainkból felszálló vízpára felhői láthatók, ahogy azokat a gyártelep fényei alulról megvilágítják. A telephelyünkön számos hűtőtornyot üzemeltetünk, amelyek a gyártási technológiáinkban felmelegedett, kezelt hűtővíz lehűtését végzik. Ezeknek a toronyszerű berendezéseknek a tetején elhelyezett ventilátorokkal biztosítjuk a környezeti levegő felfelé áramoltatását. A torony tetején vezetjük be a felmelegedett vizet, amelyet a teljes keresztmetszetre egyenletesen elosztva alá csörgedeztetünk. A lehulló vízpermet részben a felfelé áramló levegő hatására elpárolog, ami hőelvonással jár. Ezáltal a víz lehűl, a képződött vízpára pedig a torony tetején távozik. A torony alján összegyűlt hűtővíz a zárt technológiai hűtőrendszerünkben újból hőelvonásra használható.

Az időjárási – száraz környezeti levegő esetén kevesebb a felszálló pára és fordítva – és fényviszonyoktól függően hasonló képeket szinte bármelyik este lehet készíteni a gyártelepünkről

– tájékoztatta a Borsodihírt BorsodChem Zrt.