Skip to content

Tiltsák be Orbánt! – firkantotta a falra videóüzenetében egy cseh rendezőpáros

Torkán akadt a cseh külügynek egy pesti cseh filmfesztiválra szánt Orbánozó videóüzenet.

Tiltsák be Orbánt! – firkantotta a falra videóüzenetében egy cseh rendezőpáros, akiknek filmje szerepel a budapesti online Cseh Filmkarneválon. Rövid üzenetók film előtti levetítését azonban nem akarja engedni a cseh külügy. A rendezők emiatt játékfilmjük visszavonását fontolgatják.

A cseh külügyminisztérium közbelépésére nem vetíthetik le két cseh filmes videóüzenetét a Cseh Filmkarneválon Budapesten – írja az Átlátszó. Ondřej Provazník és Martin Dušek a filmkritikusok által is elismert Az öregfiúk című 2019-es filmjükkel szerepelnek a fesztiválon, amit jövő csütörtökön vetítenek.

Az online formában tartott fesztivál szervezői a filmek előtt levetítik a filmesek videóüzeneteit. A rendezőpáros videója azonban a cseh külügy szerint – ahova a külföldi cseh kulturális intézmények is tartoznak – kritikus volt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel szemben, ezért nem engedélyezték a levetítését. Erről a videóról van szó:

A videoüzenetben az Átlátszó szerint Provazník arról beszél, hogy „képviselőinknek is rá kellett jönni, hogy felelősségre vonhatók tetteikért”, miközben társa azt íjra fel egy falra ,hogy “Ban Orbán!” (Tiltsátok be Orbánt!), majd a kamera felé fordulva így szól:

Szóval addig nézzétek meg, amíg lehet.

A két filmes videós üzenetén március 25. óta megy a huzavona a cseh külüggyel, most azt mondták, hogy ha nem vetítik le, akkor visszavonják a filmjüket a fesztiválról.

Filmjük egyébként egy roadmovie, ami egy emigráns drámáját tárja fel, aki az 1950-es években elszenvedett sérelmeit akarja megtorolni az akkori ügyészen, ezért tér vissza egykori lakhelyére.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



2 Comments

  1. Névtelen
    2021.04.10. 18:42

    Libsikéim!
    Az a helyzet,hogy őt csak akkor tudjátok legyőzni,ha meghal,vagy betiltjátok.
    Az eszetekbe sem jut,hogy esetleg nektek kéne olyan hiteles programmal előállni,amit el is hisznek nektek az emberek!
    Mondjuk nektek olyan nincs!😁

    1
    1
    • Névtelen
      2021.04.10. 19:52

      Őt majd akkor győzik le , ha 8 év cuclib tábor egyben maradása után 3 x kétharmaddal
      szolgálják a nemzetet.
      ahogy most elnézem őket…
      Az atom bomba sem jött be, mondta Jakab főnöke Feri.

      „Ön 2009 tavaszáig miniszterelnökként juthatott olyan – nem a nyilvánosságnak szánt – információk birtokába a titkosszolgálatoktól, amelyek alapján ellenzéki politikusok esetleg zsarolhatóak lehetnek vagy nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek. Kormányfőként kapott olyan információt, amely alapján ki tudja jelenteni, hogy Orbán zsarolható lehet?

      Soha nem jutott el hozzám olyan jelentés – sem szóban, sem írásban –, amelynek ilyen tartalma lett volna.
      Közben mégis azt mondja, hogy Putyin zsarolhatja Orbánt.

      Az a véleményem, hogy el tudom képzelni. Az volt a kérdés, hogy el tudom-e képzelni, hogy Orbán zsarolható-e. Azt mondtam, el tudom képzelni. Sőt! Ezt gondolom. De nem állítottam.
      De mire alapozza ezt a véleményt?

      Keresek egy racionális magyarázatot. A politikában szerintem három olyan dolog történhet, amiért valaki 180 fokos fordulatot vesz. Valakit vagy megvásárolnak pénzzel, vagy zsarolják információval. A harmadik eset, hogy az a politikai fordulat, amit megtett a partner, már tetszik nekem.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük