A városi főkertész és munkatársai húsvét előtt tartottak bejárást a Tátra és a Torontáli utcában, ahol a következő megállapításokat tették:

A  két utcában összesen negyven megmaradt fa kivágásáról kellett dönteni, az élet- és vagyonbiztonság veszélyeztetése miatt. A Tátra utcában kettő, a Torontáli utcában egy fa esetében szemmel látható a rovarok jelenléte különböző furatok formájában, így ezek a fák csak visszavágást igényelnek, hogy életüket „rovarhotelként” folytathassák tovább.

Amint a fedezet és a fakivágási engedély a rendelkezésre áll, még lombfakadás-lombosodás előtt, azaz mielőbb szeretnék megkezdeni a városházi szakemberek a szükséges beavatkozást, a korábbi vágást végző vállalkozó igénybevételével. Az előzetes szemlék alapján élő fészek jelenlétét csak feltételezni lehet, de nagy figyelemmel kell lenni a mostanában fészkelő és költő madarakra. „Ha ilyet találunk, civil segítőink részvételével azonnal gondoskodunk a védelmükről” – szögezte le közleményében a városi főkertész, Czifrusz Natália. Egyúttal kéri a lakosság segítségét abban, hogy gépjárműveikkel a munkavégzést ne akadályozzák.

A kivágott fák pótlásáról a miskolci önkormányzat gondoskodni fog. Bazin Levente önkormányzati képviselő közreműködésével megkezdődött a szavazás a fafaj kiválasztására az őszi telepítéshez.