Íme, így fogalmaz egy igazi európai kultúrlény.
„Rákay Philip
·
JAKAB! OLYAN SŰRŰ BUNKÓSÁG ÁRAD BELŐLED, HOGY RÁ LEHET KÖNYÖKÖLNI…
Ide figyelj, Jakab! Azt a színvonaltalan politikai bohózatot, amit a Parlamentben rendszeresen előadsz, még szódával valahogy lenyeli az ember, bár azt sem könnyű. A milliomos szegénylegény imázsát grízesnokedliskrumplistésztával, parizerfeltéttel erősítő kampányod inkább szánalmasan megmosolyogtató.
Politikai bebábozódásod és reformnácivá vedlésed, majd Gyurcsányékkal való összeborulásod szerintem teljesen vállalhatatlan, de legalábbis gusztus dolga. Az hogy a Jobbikból baloldali pártot faragtál, a ti dolgotok.
De az, hogy te politikusként, sőt, miniszterelnök-jelölt jelöltként a regnáló kormányfőt, Orbán Viktort a testalkata alapján bélyegzed és gúnyolod, nem pusztán undorító, de megengedhetetlen! Ha a szüleid anno elfelejtették volna elmagyarázni, s mai elvtársaid között és a kommunikációs csapatodban sincs egyetlen, még gondolkodni képes ember sem, akinek volt gyerekszobája, vagy netán szólni merne neked emiatt, hát én megkísérlem.
A hétköznapokban sem röhögünk senkin, és nem szólunk be amiatt, mert az illető mondjuk sánta, kancsal, alacsony, magas, túl kövér, vagy éppen túl sovány. A nagypolitika, a diplomácia világában, ahová te tartozni igyekszel – teljesen fölösleges, és csalfa államférfiúi álmokat szövögetve – hatványozottan igaz ez az állítás.
A másik cselekedetét lehet bírálni, a testi adottságait tilos! Kizárólag neveletlen, unintelligens bunkók tesznek ilyet. Politikus politikust akkor sem bélyegez ilyesmivel, ha a legnagyobb riválisai egymásnak. Mellesleg azt az államférfit gúnyolod – köpcösnek nevezve – aki egymaga, az általa vezetett pártcsalád élén, annyi szavazatot kapna ma is a magyar választóktól, mint a ti roppant bájos, elvtelen koalíciótok szőröstül-bőröstül, reformkomcsistul-reformnácistul.
Közszereplőként persze számos kritika érheti az embert, s a kommentelők is bele tudnak feledkezni a gyalázkodásba, erről mindannyian tudnánk mesélni, nem szerencsés, hogy így van, de az egy másik liga.
Hidd el, Jakab, mindenkiben lehet hibát találni, mert senki sem tökéletes. És azt gondolom, neked sem esne jól, ha bármelyik parlamenti politikus, vagy akár kormánytag közel ülő, malacszemekkel, kifejezéstelen tekintettel bámuló Jakabként jellemezne. S igazad is volna, ha ezen háborognál…
Én ugyan nem vagyok politikus – ahogy a publicisztika, a politikai tárca műfaját űző kollégáim sem azok -, mégsem jutott soha eszembe a balos politikusok testi adottságain élcelődni. Éppen ezért, amikor azt írom rólad: a belőled áradó, sűrű bunkóságra rá lehet könyökölni, azzal a cselekedeteidet minősítem, mert azokról tehetsz. Hogy milyen külsőt adott a Teremtő, arról meg nem.
Dereng már valami, Jakab?”