Borsodban vagyunk, és nem Amerikában. A négy éve meghalt a kesznyéteni Barna bácsi máig megosztja a falut

A falu nagy része annak idején szintén kiállt Barna bácsi mellett, de munkatársunknak sikerült egy olyan lakossal is beszélnie, aki nem ezt az álláspontot képviseli.

Somogyi Szabolcs sem hagyná a birtokát /Fotó: Zsolnai PéterSomogyi Szabolcs sem hagyná a birtokát /Fotó: Zsolnai Péter

 

– Ha mi elkövetünk egy kis apróságot, ne adj’ isten, ellopunk valamit, hosszú időre lecsuknak. Miatta meghalt egy ember, mégis kiengedték. Hát jól van ez így? – kérdezte dühösen a közmunkásként dolgozó Horváth Béla (29). – Ha jól tudom, mindenkire vonatkoznak a törvények, megérdemelte volna, hogy legalább egy rövid időre leültessék. Persze abban is van igazság, hogy a vagyonát védte, de Borsodban vagyunk, és nem Amerikában. Itt nem lehet ilyet csinálni. Arra való a rendőrség, hogy megoldja az ilyen problémákat – fakadt ki a Vasárnapi Blikknek a férfi.

Horváth Béla szerint súlyosabb büntetést érdemelt volna Barna bácsi /Fotó: Zsolnai PéterHorváth Béla szerint súlyosabb büntetést érdemelt volna Barna bácsi /Fotó: Zsolnai Péter

Ám négy évvel a történtek után újabb sokkoló eset történt a faluban, egy egyedül élő 82 éves asszonyt agyonvertek. Kiderült: az egyik elkövető Szoboszlai Barna bácsi egyik életben maradt „áldozata”.

– Ismertük azt a szegény asszonyt is. Egyik éjszaka bementek hozzá négyen, és pénzt követeltek tőle. Nem adott, ezért brutálisan összeverték – mesélte lapunknak egy neve elhallgatását kérő idős asszony. – Előtte olyan szép és nyugodt hely volt, de sokan beköltöztek innen-onnan. Barna bácsi esete után jött a gyilkosság, néhány éve pedig egy 16 éves lány megerőszakolása. Én mondom, el van átkozva ez a falu – tette hozzá szomorúan.

Ubrozsi József (68) éppen az egyik szomszédjával beszél Barna bácsi egykori házának közelében.

Ubrozsi József kesereg: nem javul a közbiztonság /Fotó: Zsolnai PéterUbrozsi József kesereg: nem javul a közbiztonság /Fotó: Zsolnai Péter

– Most hallottam reggel a postástól, hogy a Sajó melletti úton valakinek leszedték a kerítését éjszaka – legyintett beletörődve.

– Előtte meg betörtek három helyre az alvégen – kontrázott rá Czihat Andrásné Gizella (81) arra a kérdésünkre, hogy manapság milyen a közbiztonság a településen.

– Egyszerűen már nem találok szavakat arra, hogy mi folyik nálunk. Nekem vannak kacsáim és tyúkjaim, nagyon vigyázok rájuk, mert jó célpontok lehetnek a tolvajoknak. Ha valaki be mer törni a portámra, a vasvillámmal fogja szembe találni magát – mondta határozottan József. Ottjárttunkkor éppen egy rendőrautó körözött az utcában, de a helyi férfi elmondása szerint csak a járványügyi intézkedések betartatása miatt.

Három hónapot tartották börtönben

Az akkor 70 éves Barna bácsi 2011-ben így emlékezett vissza lapunknak a történtekre:

– A kutya többször hozzáért a dróthoz, de kutya baja se lett. Nem értettem, hogyan ölhetett meg egy 48 éves férfit a 220, aztán megtudtam, ez az ittas cigány ember szívbeteg volt, és az uborkalevelek – amikre ráesett – gátolták, hogy földelje magát – magyarázta a nyugdíjas traktoros, aki jogos önvédelemnek gondolt áramosításáért három hónapot volt előzetesben, és egyéves fogházbüntetést kapott két esztendőre felfüggesztve. Az ítéletet végül megrovásra enyhítette a Debreceni Ítélőtábla.https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/kesznyeten-szoboszlai-barnabas-aramlopas-meghalt/hdj5d1n?fbclid=IwAR1VsD9xvsJ0LKeB-fJxE-N0jnJlJ6SG8xFHyWGOC7BiuneiW8LLCtYYJso