A közmédiához tartozó hírügynökség fotósait beengedték három intézménybe. Huszonnyolc szerkesztőség hiába kéri ezt

Legutóbb februárban tett közzé magyarországi kórházakban, koronavírusos betegek ápolására kialakított osztályokról fotót az MTI, most azonban két napon belül három intézményből is megjelentek fényképek a hírügynökség oldalán. Míg az elmúlt hetekben csak a védőoltások beadásáról készült képeket publikálták, pénteken és szombaton a Honvédkórházból, a fehérgyarmati kórházból, valamint a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházból tettek közzé felvételeket. Azok közül válogattunk.

A héten a hvg.hu is csatlakozott ahhoz a 27 másik magyarországi szerkesztőséghez, amely nyílt levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnököt és Müller Cecília országos tiszti főorvost, hogy tegyék végre lehetővé az objektív tájékoztatást a kórházakban uralkodó állapotokról. Arra figyelmeztettek, hogy a mostani információhiány közvetve a járvány súlyosbodásához vezet, éppen akkor, amikor a harmadik hullámban minden korábbi szomorú rekord megdől az új fertőzöttek és az elhunytak számát tekintve.

A kezdeményezésre még aznap válaszolt Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár. Azt írta: „A kórházakban gyógyítani kell és nem kamerázni. Az operatív törzs minden nap tájékoztatja a nyilvánosságot. A baloldali portálok ennek ellenére kamuhíreket terjesztenek és lejáratják a magyar egészségügyet. A magyar kórházak és az ott dolgozó orvosok és ápolók emberfeletti munkával kiválóan teljesítenek.”