A járványügyi helyzetre való tekintettel, az utasok és az autóbusz-vezetők védelmében a Volánbusz rendkívüli intézkedést vezet be: a közszolgáltatás folyamatos fenntartása érdekében március 29-től valamennyi járatán felfüggeszti az első ajtós felszállást, a járművezetőket pedig kordonnal határolja el az utastértől – így kezdődik a közlekedési társaság közleménye, mely a cég honlapján olvasható.

Ahogyan írják, az intézkedés a fizikai kontaktus minimalizálását hivatott szolgálni, és azt az utasok és a munkavállalóik egészségének védelmében vezetik be. Bár a sajtóközleményben erről nem esik szó, de az intézkedés valószínűleg összefüggésben lehet azzal a néhány napos hírrel, hogy a közlekedési társaságok is bajban vannak a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt, ugyanis egyre több sofőr betegedik meg. A Blikk hétfőn arról írt, hogy egyes kirendeltségeinél sok a beteg. A bulvárlap úgy tudja, az érdi volánbuszos kirendeltségnél 30-an vannak karanténban, már maradtak is ki járatok emiatt, a népligeti Volánbusznál 50 kollégáról beszélnek, a Budán dolgozó kék színű volánbuszos csapatnál 30 dolgozó érintett.

A Volánbusz sajtóosztálya a lapnak annyit elismert, hogy a harmadik hullámban náluk is emelkedik a megbetegedések és a hatósági karanténba kerülők száma. A létszámhiányt átszervezésekkel próbálják megoldani.

Elsőre tehát logikusnak tűnik a döntés, abban azonban, aki utazott már Volánbuszon, valószínűleg felmerül egy kérdés. Hol lehet majd jegyet venni? A társaság járatain ugyanis főként vidéken jellemző, hogy ezt a sofőr biztosítja. Arról már korábban beszámoltunk, hogy decembertől a cég legtöbb autóbuszállomásán a jegy- és bérletpénztárak nyitvatartási idejében nem adhatnak ki jegyet a buszvezetők, a jegyeket a pénztárban kell megvenni. A megállókban viszont eddig továbbra is tőlük lehetett kérni a menetjegyet.

Jegypénztár, partnerek, posta, applikáció

A Volánbusz közleményében úgy fogalmaz: „az állami tulajdonú közlekedési társaságok összehangolt, egységes működésének köszönhetően utasainknak a korábbi hasonló intézkedésekhez képest több lehetőségük van megvenni jegyüket vagy bérletüket: a kordonozást követően továbbra is elérhető csatornákon (pénztárak, jegykiadó automaták, Közlekedési Mobiljegy alkalmazás és társalkalmazásai), illetve a partnereknél a korábban megszokottak szerint zajlik az értékesítés. Újdonságként a MÁV-START pénztáraiban – országszerte közel 300 helyszínen – március 29-től, hétfőtől első lépésben a helyközi április havi bérleteket lehet megvásárolni. Az intézkedések ideje alatt folyamatosan dolgozunk további új értékesítési csatornák bevonásán.”

Közösségi oldalán aztán a cég le is fordítja magyarra: a jegyeket, bérleteket – pénztáraik mellett – partnereinknél, a kijelölt postahivatalokban és a mobilalkalmazásokban vehetik meg az utasok. Egyes helyi díjtermékek a MÁV applikációban is elérhetők.