Szitkának van néhány ingatlana, 2 Trabantja és 1 Land Rovere, 33 millió forint megtakarítása. Pervesztés után Kazincbarcika közzétette a városvezetők vagyonnyilatkozatait

Bírósági ítéletnek megfelelően a kazincbarcikai önkormányzat János adatigénylésére válaszul, a KiMitTud felületére töltötte fel most (2021. március közepén) a településvezetők 2019-es vagyonnyilatkozatait. Itt lehet őket böngészni: ez például Szitka Péter polgármesteré, ez pedig Klimon István alpolgármesteré.

Egyikben sincs semmi különös: Szitkának van néhány ingatlana, 2 Trabantja és 1 Land Rovere, 33 millió forint megtakarítása és 20 millió forint tartozása, Klimonnak pedig 2 ingatlana, illetve 4,6 millió forint megtakarítása és 12,8 millió forint kölcsöne.

Teljességgel érthetetlen, hogy miért akarta Kazincbarcika eltitkolni ezeket az adatokat, hiszen nincs bennük semmi rendkívüli. Ráadásul, sajnos, senki nem ellenőrzi, hogy a parlamenti és önkormányzati képviselők valós dolgokat írnak-e be a vagyonnyilatkozatukba, vagyis nincs semmi következménye, ha esetleg kifelejtenek egy-két ingatlant vagy akár nagyösszegű megtakarítást.

Olvasónknak köszönhetően azonban sokat javult az átláthatóság a városban: az idén leadott, 2020-as vagyonnyilatkozatok már elérhetők a kazincbarcikai önkormányzat honlapján. 

János ugyanis nem sokkal a 2019-es vagyonnyilatkozatokért indított per után kikérte közadatigénylésben Kazincbarcikától a városvezetők által idén januárban leadott, 2020-ra vonatkozó vagyonnyilatkozatokat is.

A 2021. február 18-án beadott adatigénylésre az önkormányzat ügyvédje egy március 8-án keltezett levélben válaszolt március 10-én, miszerint a kért dokumentumok február 15-e óta elérhetők a város honlapján.

Nem könnyítették meg sem János, sem más érdeklődők dolgát, ugyanis pontos url-t nem adtak meg, és a weboldalon sehol sem szerepel a vagyonnyilatkozat szó, de némi kattintgatás után olvasónk rájött, hogy az „Átláthatóság” menüpontban a városvezetők neve melletti kis + jelek rejtik a dokumentumokat.tps://orszagszerte.atlatszo.hu/olvasonk-gyozott-kazincbarcika-kozzetette-a-varosvezetok-vagyonnyilatkozatait/?fbclid=IwAR042dFKlaJcn_QaAu6-0vCvv3DOKye8c1GaJEa4R8Nor60NYPNVSuZP_mU