Masszív, 7-es erősségű földrengés rázta meg Fukushimát

 

Namie város utcái, Fukushima prefektúra, JapánFotó: September 23, 2013. REUTERS/Damir Sagolj (JAPAN – Tags: DISASTER SOCIETY ENVIRONMENT)

Fukushima prefektúra partszakasza volt az epicentruma annak a földrengésnek, amely szombat délután rázta meg a Japán középső-keleti részét – nagyjából azt a térséget, ahol 2011-ben, majdnem pontosan 10 évvel ezelőtt, egy másik földrengés és az azt követő cunami  nukleáris üzemzavarok és balesetek sorozatát indította el, és amely három atomreaktor leolvadásához vezetett.

A japán meteorológiai szolgálat jelentése szerint a szombat délutáni földrengés, hasonlóan a 10 évvel ezelőttihez, 7.1-es erősségű volt.

A híradások szerint Nagy-Tokióban és környékén, így Fukushimában és Szendaiban is, mintegy 30 másodpercen keresztül volt érzékelhető a rengés, ami helyi idő szerint este 11 óra 8 perc magasságában történt. Súlyos károkról és sérülésekről egyelőre nem érkeztek hírek, de a hatóságok már most lehetséges utórengésekre figyelmeztetnek a következő napokban. Cunami veszélyétől nem tartanak, de elővigyázatossági intézkedéseket hoztak.

A kormány mindenesetre azonnal válságstábot állított fel. Nem könnyíti meg a munkát viszont, hogy a Tokió térségében és kilenc további prefektúrában is súlyos korlátozások vannak érvényben a koronavírus-járvány miatt.

A kormányzati szervek elsőként a nukleáris üzemek biztonságát ellenőrizték, de kár nem keletkezett. Tochigi, Iwate és Ibaraki prefektúrákban viszont háztartások tízezreiben ment el időszakosan vagy huzamosabb időre az áram. (New York Times)