Hajdu Szabolcs filmrendező: „Orbán Viktornak vége. Már minket sem tud szétkergetni”

Kik vannak az új igazgatósági tanácsban?

Világi Oszkár, a MOL olajtársaság igazgatója, aki Orbán Viktor legszűkebb köréhez tartozik. Egy a kis szűk csoport venné át nemcsak az iskola vezetését, de el akarják lopni az egyetemhez tartozó ingatlanokat is.

Ha tehát egy esetleges kormányváltás bekövetkezne, még akkor is uralmuk alatt tudnák tartani az iskolát. Vagy teljesen felszámolják ha úgy gondolják, hogy nincs rá szükségük, esetleg propagandacélokra használják fel.

Hogyan mutatja be Világi Oszkár a nyilvánosság előtt elképzeléseit, hogy érdekli az egyetem vezetése?

Sehogyan, még csak meg sem próbálta. Egyáltalán nem mondott semmit. Itt nem egy szakmai váltásról van szó, ez csak a pénzről szól.

Az egyetem vezetését elfoglalók között van egy hivatásos katona is.

Igen, ez is teljesen abszurd. A hatalom ilyen agresszív demonstrációjának nincs párja, a fasizmusra emlékeztet, a negyvenes évekre. Ez valami szörnyű.

Azt a katonát kinevezték kancellárnak. Általában mindenki megijed, ha megtudják, hogy ezredes. De a diákok nem ijedtek meg tőle és megállították. Az épület hátsó bejáratánál akart bemenni, de észrevették és kidobták. Valószínűleg karrierje során még nem fordult elő, hogy néhány lány elzavarta.

Hogyan foglalták el a diákok az egyetemet?

A tüntetés során több fontos beszéd is elhangzott. Esni kezdett. Az volt a szerencse, ha nem esett volna, az emberek hazamennek.

Milyen hangulat uralkodik most? Harag, kétségbeesés, öröm?

A hallgatók különbözőek, másképp reagálnak. Vannak köztük színészek, filmrendezők. Eleinte mindenki saját érdekeit nézte, de hamar kiderült, hogy mindannyiuknak közös az érdeke.

A hatalom minél jobban szét akarta szakítani őket, annál inkább összezártak. Az egyes szakok így még soha nem kapcsolódtak össze és soha nem volt ilyen szabadság, hogy az egyes szakok hallgatói együtt látogatják az előadásokat.

Ott is alszanak?

Az egyetem elfoglalása utáni első napon sátrakat állítottak fel. Hatalmas támogatást kaptak a lakosság részéről. Tízpercenként vittek be nekik ételt, felszerelést, ruhát, tisztálkodási eszközöket, takarókat. Mások cigarettát hoztak és a dobozába pénzt dugtak.

Amikor azonban súlyosbodott a vírushelyzet, ki kellett pakolni. Előfordult néhány eset, úgyhogy most csak néhány ember lehet bent.

Éjjel-nappal őrködnek, az ezredes próbálkozása miatt már a hátsó bejáratnál is. Az őrséget szimbolikusan is váltják amikor a diákok támogatására érkező művészek is beállnak őrködni fél órára.

A diákok elfoglalták azt az épületet is, ahol televíziós stúdió van, ahonnan a közvetítéseket adják. Szinte minden nap fórumot tartanak. A munkacsoportok demokratikusan eldöntik, hogyan tovább. Így döntötték el az élőlánc szervezését vagy a külsős helyszíneken történő tanulást is.

El tudja képzelni, hogy katonák jelennek meg és erőszakkal kidobják a diákokat?

A kormányhatalom tisztában van vele, hogy ez már nagyon rosszul nézne ki. Egyébként már megtették volna. Ha azonban a rendőrség megszállná az iskolát, az több tízezer embert kivinne az utcára. Szóval a kormány szemszögéből nézve ez nem egy jó helyzet. Nem az utcákon történnek az események, a diákokat nem tudják szétkergetni.

A magyar diákokat olyan világsztárok támogatják, mint például Salman Rushdie, Cate Blanchett. Ez segíthet valahogyan?